Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dron VW V.MO: Vertikálny štart, dolet 200 km

Prvý prototyp osobného dronu Volkswagen V.MO patrí do novej kategórie eVTOL.

Volkswagen Group China, ktorá je dcérskou značkou nemeckej automobilky, ukázala svetu prototyp prvého lietajúceho dopravného prostriedku podobného s názvom V.MO. Elektricky dron dokáže vertikálne pristávať a vzlietať, pričom má dolet 200 km.

Volkswagen predstavuje prvý prototyp osobného dronu V.MO, ktorý patrí do novej kategórie eVTOL. Nemecký koncern sa tak vydáva vo vývoji konceptov úplne elektrickej a trvalo udržateľnej individuálnej mobility novými cestami. V roku 2020 zahájila spoločnosť projekt „Vertical Mobility“, ktorého cieľom je vyvinúť riešenie pre mobilitu budúcnosti. Medzi tieto riešenia patrí tiež trh mestskej leteckej mobility a rozšírenie mestskej dopravy z ulíc do vzdušného priestoru.

Po intenzívnej výskumnej, koncepčnej a vývojovej práci dokončil teraz projektový tím prvý prototyp V.MO pripravený k testovaniu vo vzdušnom priestore. Jeho prezývka „Flying Tiger“ (Lietajúci tiger) vznikla nielen na základe nápadného lakovania kombináciou čiernej a zlatej farby, ale tiež premiéry v roku tigra. Definitívna verzia teraz predstaveného dopravného prostriedku eVTOL by mohla zaistiť prepravu štyroch cestujúcich vrátane batožiny na vzdialenosť až 200 km.

Koncept prototypu vychádza z už existujúcich riešení pre autonómnu jazdu a akumulátorových technológií pre mobilitu s nulovými emisiami. Dopravný prostriedok má exkluzívnu konfiguráciu „X-Wing“ s vonkajšou dĺžkou 11,2 m a rozpätím krídiel 10,6 m. Osem rotorov zaisťuje vztlak a dva rotory pohyb v horizontálne rovine. Koncern uskutoční v priebehu tohto roku viacero testovacích letov za účelom technickej optimalizácie. Vylepšený prototyp absolvuje ďalšie skúšobné lety do konca leta roku 2023.

Úplne elektrický a automatizovaný dopravný prostriedok eVTOL by mohol vo svojej definitívnej verzii prepraviť štyri cestujúci vrátane batožiny na vzdialenosť až 200 km. „Týmto pilotným projektom posúvame dlhú tradíciu Volkswagenu v oblastiach techniky, designu a inovácií na novou úroveň. Vyvíjame totiž prémiový produkt, ktorý uspokojí požiadavky našich budúcich, technicky orientovaných zákazníkov v Číne na vertikálnu mobilitu. Jedná sa o priekopnícky projekt, ktorého úplne nová koncepcia je dielom nášho mladého tímu čínskych odborníkov,“ vysvetlil Dr. Stephan Wöllenstein, šéf predstavenstva spoločnosti Volkswagen Group China.

„Spomínaní odborníci pritom využívajú nielen nové koncepty designu a inovatívne materiály, ale tiež vyvíjajú nové štandardy bezpečnosti, ktoré novo definujú celý vývojový proces a prinášajú inovácie. Predstavením prototypu V.MO sme dosiahli prvý míľnik na našej vzrušujúcej ceste za mobilitou v mestskom vzdušnom priestoru. Jedná sa tiež o ukážkový príklad realizácie našej misie ‚From China, for China‘“ dodal Wöllenstein. V dlhodobom horizonte má Volkswagen v pláne tento koncept pripraviť pre sériovú výrobu a ako ‚Flying Tiger‘ prevziať na tomto novom a dynamickom trhu s mobilitou rolu priekopníka.

Mestská letecká mobilita má potenciál stať sa dôležitým tržným segmentom. Volkswagen Group China vyvíja v rámci svojho projektu „Vertical Mobility“ novú štúdiu prémiovej mobility, ktorá bude spočiatku zameraná na VIP zákazníkov so záujmom o inovatívnu techniku. Volkswagen Group China rozširuje svoje lokálne výskumné a vývojové kapacity a rozvíja svoje softvérové kompetencie. Cieľom je rýchlejšie reagovať na prianie zákazníkov a výrazne zvýšiť inovačné tempo.

Projekt „Vertical Mobility“ vyžaduje interdisciplinárne a inovatívne myslenie v novej oblasti. Koncern preto poveril realizáciou tohto projektu tím mladých čínskych odborníkov, ktorý je podporovaný čínskymi partnermi. Medzi nich patrí napríklad Hunan Sunward Technology, dcérska spoločnosť koncernu Sunward Group so sídlom v Chu-nane. Spoločnosť sa špecializuje na vývoj a predaj lietadiel pre všeobecnú leteckú dopravu a poskytovanie súvisiacich služieb a je lídrom na trhu ľahkých športových lietadiel.

Mestská letecká mobilita je rýchlo rastúcim trhom, ktorý využíva vzdušný priestor na prepravu na krátke a stredné vzdialenosti, a to predovšetkým vo veľkých mestách a medzi jednotlivými aglomeráciami. V Číne zohrá dôležitú úlohu v budúcej mestskej a komunálnej doprave v megamestách sužovaných dopravnými zápchami. V priebehu prvej fáze komerčnej prevádzky bude lietajúci dopravný prostriedok V.MO pravdepodobne ponúkaný ako prémiový produkt pre VIP zákazníkov v Číne so záujmom o inovatívnu techniku, napríklad k preprave VIP hostí. Lietadlá eVTOL budú prepravovať cestujúcich rýchlejšie, efektívnejšie a flexibilnejšie než aktuálne dostupné pozemné dopravné prostriedky.

-jj-, Zdroj, foto a video: Volkswagen

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov