Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Chceš jazdiť extrémne silné auto? Možno budeš potrebovať iný vodičák

Extrémne silné auto sa v rukách nesprávneho vodiča môže stať zbraňou ťažkého kalibru. Aj v našich končinách si mnohí spomenú na niektoré tragické nehody, za ktoré môžu vodiči extra silných áut svojou bezohľadnou jazdou.

Každopádne, existujú krajiny, kde idú po vodičoch silných áut ako po udenom. Nič však nie je len tak. Za zmenou, ktorú si teraz popíšeme, je tragická nehoda, ktorá sa stala v roku 2019 v Austrálii, kedy vodič Lamborghini usmrtil ženu. Vodič sa priznal, že sa nevenoval dostatočne vedeniu vozidla, no nedávno ho oslobodili spod obvinenia.

Nešťastie inšpirovalo k zmene predpisov. Juhoaustrálsky premiér Peter Malinauskas prezradil, že úrady pracujú na nových predpisoch určených pre vodičov superáut. Na šoférovanie takéhoto auta nebude stačiť bežný vodičský preukaz. Kancelária premiéra v tlačovej správe oznámila, že navrhovaná legislatíva zavedie „nový licenčný systém pre vodičov, ktorí chcú riadiť superšportové vysokovýkonné autá. Južná Austrália tiež nevylučuje legislatívu, ktorá by zakazovala deaktiváciu systémov kontroly trakcie na vozidlách s vysokým výkonom.

Návrh zákona má byť podľa plánu doručený parlamentu už koncom roka 2022. Premiér priznal, že očakával značný odpor majiteľov a vodičov superáut.

Názor: STK, buzerácia či pomoc?

foto:archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov