Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aston Martin DBR22 Roadster: Stovka za 3,4 s

Divízia Q značky Aston Martin bude vyrábať DBR22 v limitovanom množstve 169 ks.

Na nedávnom Monterey Car Week patril medzi ozdoby aj najnovší roadster od britskej automobilky Aston Martin. Nový DBR22 bez strechy sa inšpiroval úspešnými športovými modelmi DBR1 a DBR3.

Aston Martin získal svoje jediné úplné víťazstvo na vytrvalostných pretekoch 24 v Le Mans v roku 1959 s vozidlom DBR1, na ktorom jazdili Carroll Shelby a Roy Salvadori. Divízia Q značky Aston Martin bude vyrábať DBR22 v limitovanom množstve 169 exemplárov. Roadster s otvorenou strechou je poháňaný 5,2-litrovým motorom V12 s dvojitým turbodúchadlom.

Tento agregát poskytuje výkon 705 koní a krútiaci moment 555 Nm, pričom je zahalený do úplne novej karosérie z uhlíkových vlákien. Aston Martin používa novú technológiu na DBR22, vrátane vôbec prvého zadného pomocného rámu Astonu vytlačeného 3D technológiou. Spomínanú inšpiráciu športovými modelmi z 50. a 60. rokov je vidieť nielen vďaka verzii kabriolet, ale aj prednej maske.

Resumé na záver. Nemusíme nikoho presviedčať, že tento radikálny roadster bude skutočná strela na štyroch kolesách. Agregát roztáča cez výrazne upravený osemstupňový automat výhradne zadné kolesá, pričom DBR22 dokáže akcelerovať z pokoja na 100 km/h za za fantastických 3,4 s. Napriek absencii strechy dokáže tento retro športový automobil uháňať rýchlosťou 317 km/h.

-jj-, zdroj a foto: Aston Martin

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov