Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lincoln Model L100: Futuristická oslava

Vnútri modelu L100 Concept je akási obývačka respektíve salónik.

Zámorská automobilka Lincoln oslavuje sto rokov svojej existencie. Pri tejto príležitosti odhalila na tradičnom ívente Pebble Beach Concours d´Elegance autonómnu elektrickú štúdiu s originálnymi prvkami – Lincoln Model L100.

Tento koncept je v podstate elektrická autonómna obývačka doplnená o malý model auta, ktorý nahrádza volant . Takmer celá karoséria sa otvára ako dvere, takže s nastupovaním a vystupovaním by nemal byť nikdy problém. Spoločnosť Lincoln Motor Company vznikla v roku 1917. Jej zakladateľ Henry M. Leland bol strojník, inžinier a tvorca Cadillacu.

Leland skončil predajom Cadillacu General Motors a slúžil ako výkonný riaditeľ, kým v roku 1917 skončil. Jeho nová spoločnosť Lincoln bola pomenovaná po Abrahamovi Lincolnovi, hrdinovi a prvom americkom prezidentovi, za ktorého  hlasoval. Mohlo by sa zdať, že Lincoln v skutočnosti mal oslavovať 105 rokov, ale Ford Motor Company to počíta až od doby, keď značku získala v roku 1922.

 

Za uplynulú storočnicu zámorská značka predstavila neuveriteľné vozidlá. Model L100 je vyrobený na oslavu jedného konkrétneho: Lincolnovho prvého luxusného auta. Ako poznamenáva Lincoln, Model L uviedli na trh v roku 1920 za cenu, ktorá bola desaťkrát vyššia ako cena Fordu Model T. Ale keď ste si kúpili Lincoln, užili ste si väčšie vozidlo s vlastnou karosériou. Lincoln hovorí, že model L100 vzdáva hold konkrétne modelu L z roku 1922.

Počnúc exteriérom je model Lincoln L100 nízky, elegantný a vyznačuje sa ladnými krivkami. V skutočnej móde konceptov má obrovské kolesá a všetky druhy svetiel. Nazvať tieto kolesá nie je úplne presné, pretože sú to skutočne stacionárne kryty kolies. Lincoln hovorí, že používajú svetlá na „komunikáciu pohybu, výdrže batérie a ľudskej prítomnosti“. Takže Lincolnova myšlienka je ešte stále živá.

Dostať sa do modelu L100 Concept by bola veľká udalosť. Namiesto typickej sady dverí sa karoséria konceptu otvára doširoka a do výšky. Vážne, všetko na zadnej strane predných kolies sa otvára v jednom masívnom závese. Dokonca aj sklenená strecha je súčasťou slávnostného otvorenia modelu L100. Samozrejme, stále sa jedná len o koncept, ale myšlienka vytvoriť takýto vstup je skutočne originálna.

Vnútri modelu L100 Concept je akási obývačka alebo salónik. Okamžite si všimnete, že chýba volant, a to preto, lebo tento koncept je v podstate autonómne vozidlo. Určitú kontrolu však zrejme dostanú cestujúci. Lincoln sa môže pochváliť interiérom vyplneným eko materiálmi a recyklovanou semišovou látkou. Podlaha je obrovská obrazovka a predné sedadlá sa dajú otočiť, aby sa auto skutočne zmenilo na salónik. Rovnako ako v prípade iných luxusných konceptov k dispozícii je množstvo svetiel, zvukov a aróm na vytvorenie toho, čo sa nazýva svätyňa.

Lincoln si potrpí na technické detaily. Koncept vozidla používa batériu a motory namontované na náboji na každom kolese. Samozrejme, technológia batérií v reálnom živote ešte nie je úplne k dispozícii. Ale o tejto štúdii sa hovorí, že ešte viac otvára kabínu pre osobný luxus. Luxusný interiér podtrhuje krištáľový chrt. Zástupcovia americkej značky hovoria, že ide len koncept, ale chceli tak naznačiť budúcu víziu automobilky.

-jj-, zdroj a foto: Lincoln

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov