Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Car Design Award: Toyota Compact Cruiser EV

Medzinárodnú súťaž Car Design Award založil Fulvio Cinti v roku 1984.

Japonská automobilka boduje na viacerých frontoch. Elektrický koncept „teréňáku“ Toyota Compact Cruiser EV získal ocenenie za dizajn Car Design Award 2022 na tohtoročnom ívente milánskeho ADI Design Musea.

Terénna štúdia Toyota Compact Cruiser EV je dielom návrhárskeho centra Toyota ED2 z francúzskom Nice. Áno spávne, aj preto ten prímorský, plážový a „surferský look“, ale sťažovať sa nebudú ani vyznávači snehovej zábavy a snoubordisti! Spomínané ocenenie zo severu Talianska dostali dizajnéri v rámci milánskeho týždňa designu a svetovo presláveného milánskeho veľtrhu nábytku Salone Internazionale del Mobile.

Toyota Compact Cruiser EV stavia na tradičných prvkoch japonskej automobilky v oblasti terénnych vozidiel. Navrhnutá je však pre ľudí žijúcich v mestách, ktorí radi prevádzkujú outdoorové voľnočasové aktivity. S jedinečným a atraktívnym elektromobilom s pohonom všetkých kolies sú schopní dostať sa odkiaľkoľvek a kamkoľvek. Robustný a odolný exteriér konceptu si viacero štylistických prvkov vypožičal od legendárneho Land Cruiseru prvej generácie.

Medzi vypožičané prvky patrí napríklad kultová off-roadová silueta alebo jednoduché a pevné panely karosérie.„Po počiatočnom zoznámení s elektromobilmi budú ľudia žiadať bezemisné vozidlá, ktoré o nich samotných niečo vypovedajú a vyjadrujú ich životní štýl a filozofiu. A dokonalým príkladom tohto trendu je Compact Cruiser EV,“ uviedol generálny riaditeľ Toyota Design Simon Humphries.

Ako predsedkyňa poroty môžem podotknúť, že tento rok sa Toyota dostala medzi finalistov vo všetkých kategóriách tejto súťaže. V kategórii designový jazyk značky, Aygo X v kategórii sériovo vyrábaných vozidiel a potom samozrejme Compact Cruiser EV, šampión kategórie koncepčných automobilov,“ dodala na adresu čerstvého oceneného víťaza v Miláne predsedkyňa poroty Silvia Baruffaldiová z magazínu Auto&Design.

Medzinárodnú súťaž Car Design Award, ktorú v roku 1984 založil Fulvio Cinti, zakladateľ a viac než tri dekády šéfredaktor magazínu Auto&Design. Je rozdelená do troch kategórií – sériovo vyrábané vozidlá, koncepčné automobily a designový jazyk značky. O víťazoch Car Design Award rozhoduje medzinárodná porota zložená z 11 odborníkov reprezentujúcich najprestížnejšie automobilové magazíny z celého sveta.

-jj-, zdroj a foto: Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov