Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Čo sa stane s autom ak do neho udrie blesk?

Užívateľ Facebooku Eric Wilkinson poskytol fotografie svojho Fordu Super Duty, do ktorého udrel blesk. V čase udalosti v aute našťastie nikto nebol, takže sa udalosť zaobišla absolútne bez zranení. A hneď tu máme otázku: chráni ma auto pred zásahom blesku a som vnútri v bezpečí?

TÚTO OTÁZKU SI POLOŽÍTE NAJMÄ PO TOM, ČO SI POZRIETE FOTKY.

Celý pás palubnej dosky sa doslova roztopil, slnečné clony sa spiekli, čelné sklo prasklo a zároveň sčernalo takže to vyzerá akoby blesk prenikol do interiéru. Mohli by sme tvrdiť, že blesk iba spôsobil požiar palubnej dosky, na druhej strane, v tom prípade by sme predpokladali, že zhorí celá a že nebude vypálený iba jeden pás.

V PRVOM RADE MATEMATICKÁ ŠANCA, že do vás udrie blesk je zhruba 1:15 000 až 1:80 000 takže nie je až taká nízka ako sa na prvý pohľad zdá. Oplatí sa preto dávať si pozor. A to aj v prípade že sa skrývate pod nejakým prístreškom, tretina zásahov človeka bleskom sa udeje práve pod ním.

ENERGIA BLESKU JE ENORMNÁ! Stačí uviesť dáta. Napätie 30 miliónov voltov! Prúd 30 tisíc ampérov! A výkon je 9 miliónov kilowattov – koľko elektromobilov by sa z toho dalo nabiť! To zároveň vysvetľuje prečo tak ľahko prejde aj materiálmi, ktoré poznáme ako nevodivé – plasty, guma, keramika.

AUTO JE SÍCE FARADAYOVA KLIETKA, ALE JE NEDOKONALÁ! Ak by bola dokonalá neprešli by cez ňu elektromagnetické vlny a takisto by sme v aute nemohli počúvať rádio, prípadne televíziu, ak ju máte v aute. Keďže nie je dokonalá, môžeme v aute telefonovať, počúvať rádio, používať vysielačku. Auto nás teda chráni skôr preto, že karosérie je väčšinou železná, alebo hliníková a dokáže odviezť blesk. Práve preto by sme sa na auto mali dívať skôr ako na bleskozvod, nie ako na Faradayovu klietku. Energia blesku sa odvádza cez auto do zeme a to aj napriek tomu, že kolesá sú gumené. Energia blesku je ako vieme obrovská a opakujem, prejde aj cez nevodiče. Navyše búrku sprevádza väčšinou dážď, takže kolesá sú aj tak mokré.

NAŠŤASTIE ČLOVEK NIE JE DOBRÝ ELEKTRICKÝ VODIČ. Ak teda blesk udrie do auta, nájde si cestu von rýchlo cez prvky, ktoré dávajú menší odpor. Každopádne, je lepšie počas búrky sedieť v aute, ako byť vonku, lebo v aute máme predsalen oveľa väčšiu šancu na prežitie.

foto: Eric Wilkinson

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov