Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lightyear 0: Solárny elektromobil

K dispozícii je aj batožinový priestor s objemom 640 litrov.

V roku 2019 mal premiéru prototyp prvého solárne poháňaného vozidla Lightyear One. Teraz predstavila holandská značka po šesťročnom vývoji produkčnú verziu Lightyear 0, ktorá sa dostane k prvým zákazníkom už na jeseň tohto kalendárneho roku.

/Lightyear One/

/Lightyear 0/

Produkčná verzia s označením Lightyear 0 má v podstate identický veľmi originálny design, solárnymi panelmi pokrytú strechu, prednú kapotu aj zadnú časť, prepracovaný minimalistický interiér a dojazd až 70 km za deň len vďaka slnečnému svitu. Na batérie ďalej absolvuje až 625 km. Lightyear 0 môže v niektorých priaznivých klímach jazdiť celé mesiace bez potreby nabíjania. Lightyear je spoločnosť, ktorá sa špecializuje na vývoj solárnych elektromobilov a Lightyear 0 sľubuje, že ujde až 1000 km medzi jednotlivými zastávkami pre nabíjanie.

Elektromobil Lightyear 0 je vybavený piatimi metrami štvorcovými patentovaných dvojito zakrivených solárnych panelov, ktoré umožňujú, aby sa vozidlo nabíjalo pri dojazde do práce alebo jednoducho zaparkované vonku. Za optimálnych podmienok sa tak Lightyear 0 môže sám napájať a dosiahnuť spomínaný denný nájazd 70 km vďaka 60kWh batérii. Pri solárnej výťažnosti až 11.000 km za rok môžu šoféri, ktorí používajú Lightyear 0 pre každodenný dojazd do práce (35 km), jazdiť v slnečných krajinách ako sú Španielsko, či Grécko takmer do nekonečna a ešte ďalej….

Lightyear 0 prehodnocuje architektúru elektromobilov – jeho štyri motory v kolesách predstavujú najúčinnejší elektrický pohon, ktorý je dnes k dispozícii. So spotrebou energie 10,5 kWh na 100 km (pri rýchlosti 110 km/h) sa jedná o najefektívnejší elektromobil a jeho rekordný súčiniteľ odporu vzduchu menší než 0,19 z neho robí doteraz najexponovanejšie rodinné vozidlo. Okrem aerodynamiky má na účinnosť vozidla vplyv tiež jeho hmotnosť. Lightyear 0 je elektromobil, ktorý meria na dĺžku päť metrov, no napriek tomu je jeho celková hmotnosť len 1575 kg.

Sila a pevnosť ucelenej konštrukcie sa prejavuje v reálnej prevádzke – pri diaľničnej rýchlosti (110 km/h) dokáže Lightyear 0 absolvovať až 560 km. V kufri je k dispozícii 640 litrov priestoru. Od svojho vzniku sa spoločnosť Lightyear snažila vyvinúť vozidlo, ktoré by nezaťažovalo planétu ani šoféra. Preto bol každý konštrukčný detail zvažovaný s ohľadom na minimalizmus, udržateľnosť a pohodlie. Elegantná palubná doska je vybavená 10,1-palcovou dotykovou obrazovkou informačného a zábavného systému.

Táto obrazovka umožňuje aktualizácie na báze cloudu. Interiér je zložený výhradne z vegánskych materiálov a materiálov z prírodných zdrojov, ako sú ekologické semišové sedadlá z mikrovlákna a detaily z ratanových dlaní, či kože na rastlinnej báze. Celkovo pôsobí kabína vozidla veľmi puristický. Obmedzená je len na najdôležitejšie ovládacie prvky tak, ako sme v prípade moderných elektromobilov zvyknutí . Vyrobených bude maximálne 946 solárnych elektromobilov Lightyear 0 za 250.000 eur.

-jj-, zdroj a foto: Lightyear

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov