Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW R 18 Magnifica – Špecialitka od Radikal Chopper

Exkluzívna prehliadka Top Marques v Monaku sa 8. júna stala ideálnym miestom na predstavenie nového na zákazku vyrobeného motocykla BMW R 18 od Radikal Chopper. R 18 Magnifica je extrémnou reinterpretáciou nemeckého cruisera; v tomto jedinečnom a fascinujúcom motocykli sa snúbi luxus, dokonalé remeselné spracovanie a ušľachtilosť použitých materiálov.

Vývoj tohto na zákazku vyrobeného motocykla, ktorý zadala spoločnosť Officine Riunite Milanesi, vykonal za podpory talianskeho zastúpenia BMW Motorrad Andrea Radaelli z dielne Radikal Chopper.

Ručná výroba, použitie ušľachtilých materiálov, ako je mosadz, hliník a drevo, a predovšetkým dizajn, ktorý je medzi na zákazku vyrobenými motocyklami úplne jedinečný – to je R 18 Magnifica. S nápadom postaviť zákazkový motocykel na základoch BMW R 18 prišiel Raffaello Polchi, majiteľ spoločnosti Officine Riunite Milanesi a celoživotný motocyklový nadšenec. Ako vedúci projektu bol vybraný v odbore vyhlásený Andrea Radaelli zo spoločnosti Radikal Chopper. Prístup k výrobe motocyklov Radikal Chopper je naozaj radikálny a design modelu R18 Magnifica sa nesie v rovnakom duchu. Podľa Andrey „musí byť motorka mojím vlastným výtvorom, nemám záujem vykrádať alebo meniť koncepciu, ktorú už vymysleli a postavili iní“. Inšpiráciou pre dizajn BMW R 18 Magnifica sú historické motocykle z 20., 30. a 40. rokov minulého storočia, a najmä BMW R 37. Použitie materiálu, ako je drevo, je výrazným odkazom na motocykle minulosti, čo je myšlienka, ktorá sa vybaví aj pri spomienke na staré automobily BMW s drevenými volantmi. Použitie tohto materiálu tiež reaguje na túžbu umiestniť na motocykel niečo „organické“. Drevo navyše koherentne ladí s dizajnom modelu R 18 Magnifica a dodáva tomuto upravenému motocyklu elegantný, retro a moderný štýl zároveň.

Na výrobu tohto motocykla neboli použité žiadne CAD programy ani počiatočné rendery, vznikla iba skica. Zvyšok je čisto dielom tvorivej fantázie Andrey Radaelliho. Model R 18 bol pôvodne zamýšľaný bez všetkých prvkov potrebných pre sériovú výrobu, ale potom bol jeho dizajn prepracovaný tak, aby bola dosiahnutá harmonická vizuálna vyváženosť medzi proporciami prednej a zadnej časti. Na modeli R 18 Magnifica nie je nič kúpené, takmer všetko bolo dôkladne premyslené a ručne vyrobené. Jedinou výnimkou sú ráfiky, obrábané z jedného kusu kovu na počítačovo riadených strojoch, ale vždy podľa návrhu Radikal Chopper. Dokonca aj inovatívne brzdové kotúče a strmene boli vytvorené na zákazku. Zadná časť a sedlo sú z jedného kusu a vytvárajú dojem, že levitujú. Zadnú časť tvorí mahagón s leštenou stredovou časťou z nerezovej ocele, ktorá motocyklu prepožičiava vzhľad šperku. Vidlice vyzerajú podobne ako na historických motocykloch, vnútorné komponenty sú však úplne moderné, zostavené z odlievaných dielov. Elektrický systém zostal bez zmeny, všetko je plne funkčné. Rozmery, ráfiky a pneumatiky zostali pôvodné.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov