Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi RSQ8 Signature Edition ABT Sportsline

Za mesiac vyrobia ručne maximálne osem kusov, žiadna „masovka“!

Tak, aby bolo jasno! Na väčšinu z nás, ordinárnych smrteľníkov, sa určite nedostane! V rámci limitovanej edície totiž z elegantného prémiového SUV kupé Audi RSQ8 Signature Edition ABT Sportsline vyrobia ručne skúsení profesionálni mechanici len 96 exemplárov.

Za mesiac tak vyrobia maximálne osem kusov. Žiadna „masovka“! Necelá stovka vyrobených exemplárov nie je náhodne vybrané numero, ale asociácia na rok založenia spoločnosti ABT (1896). S novou, prísne limitovanou edíciou RSQ8 Signature Edition ABT Sportsline nemecká automobilka posilnila športovú exkluzivitu základného modelu RSQ8. V súlade so svojim vlastným sloganom „Z pretekárskej dráhy na cesty“ premenila nemecká spoločnosť rýchle SUV na súťažné, no súčasne úžitkové vozidlo.

Len ten, kto si dá na čas, môže vytvoriť niečo nadčasového,“ tvrdí Managing Partner Hans-Jürgen Abt. Pod atraktívnym ošatením nájdeme motor V8 biturbo, ktorý produkuje pôsobivých 800 HP (589 kW). Špeciálny model tak nadväzuje na Johann Abt Signature Edition vychádzajúci pre zmenu z Audi RS 6, ktorá mala premiéru vlani pri príležitosti 125. výročia založenia spoločnosti ABT. Je to teda ešte len druhý model vozidla od ABT Sportsline, ktorý získal titul „Signature Edition“. Inými slovami ocenenie tej najvyššej úrovne exkluzivity.

Na palube sa tiež nachádza časová kapsule obsahujúca skutočný fragment z histórie najväčšieho svetového automobilového trhu s náhradnými dielami a špecialistami na výkonné diely pre vozidlá Audi a Volkswagen. ABT Sportsline je v Nemecku najväčšou firmou na úpravu a tunning automobilov koncernu VW, špeciálne pre modely Audi. Produktová séria siaha od väčšieho výkonu motoru cez sady karosérie, odpruženia a design interiéru až po rozsiahlu kolekciu liatych kolies.

Program ABT Individual umožňuje aj exkluzívne riešenie na mieru. Spoločnosť sídliaca v Bavorsku sa angažuje v súťažných aktivitách aj na najvyššej medzinárodnej úrovni. Napríklad ako súkromný tím na DTM (German Touring Car Masters) alebo nemenej úspešne vo svetovom šampionáte Formule E. Prvé kroky v elektrickej pretekárskej sérii absolvoval tím už v roku 2014 a tri sezóny neskôr korunoval svoju snahu majstrovským titulom. Téma elektromobility ale zohráva stále dôležitejšiu rolu aj inde vo firme.

Napríklad vlastní značku ABT e-Line GmbH s desaťročným skúsenosťami, ktorá aktuálne prestavuje VW T6.1 na elektrický transportér pre Volkswagen Užitkové vozidlá. Korene ABT Sportsline siahajú do roku 1896, keď spoločnosť založili v bavorskom Kemptene. Ich najinovatívnejší produkt – kočiar, ktorý je možné vďaka chytrému skladaciemu mechanizmu použiť ako sane. Čoskoro potom sa pozornosť obrátila k motorovým vozidlám. V roku 1920 spoločnosť AUTO-ABT predala a opravila bývalé značky, ktoré neskôr stáli za vznikom značky Audi AG. To pripravilo úrodnú pôdu pre dnešnú situáciu v tejto spoločnosti.

V roku 1950 Johann Abt, vnuk zakladateľa, vyhral svoje prvé automobilové preteky a položil tak základy pretekárskych aktivít nemeckej značky. Rýchle automobily si ale užíval aj v bežnom a každodennom živote. Z tohto dôvodu v roku 1967 založil značku ABT Tuning, v roku 1978 vyladil prvý Volkswagen Golf a už v roku 1980 priniesol na trh prvý „chiptuningový produkt“. Potom už to išlo všetko veľmi rýchlo. Konečne v roku 1991 založili v ulici „Johann Abt“ nové prestížne sídlo spoločnosti, ktorého súčasťou je aj vlastné múzeum. V roku 2014 pribudlo centrum motoristického športu.

-jj-, zdroj, foto a video: Audi a ABT

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov