Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kúpiť si nový spaľovák po r.2035? Žiaden problém, má to však háčik

Ani neviem kde začať? Čo je správne slovo alebo slovné spojenie? Pokrytectvo bez hraníc? Asi tak nejako... Aj naďalej platí, že stačí mať prachy a môžeš všetko.

Podľa plánu „fit for 55“  si bude môcť bežný smrteľník v Európskej únii zaregistrovať nové spaľovacie autá len do roku 2035. Samozrejme, ak sa dovtedy nič nezmení. Avšak už teraz sa špekuluje nad výnimkami. Je totiž avizovaná zmena, ktorá sa označuje ako „novela Ferrari“ alebo označovaná aj ako „Lex Ferrari“. Najbohatší ľudia sveta sa totiž nechcú vzdať luxusných áut tejto značky a zvuku skvelých benzínových motorov. Preto talianska lobby zaviedla do parlamentu výnimku pre značky ako Ferrari či Lamborghini, ktoré vyrábajú malosériovo a ich autá prakticky vôbec neotravujú životné prostredie, lebo vraj jazdia málo, hoci vypúšťajú megaveľa emisií v porovnaní s populárnymi masovými značkami.

Profitovať z toho budú nielen talianske, ale aj iné značky, za predpokladu, že sa ich v Európskej únii nepredá viac ako 10-tisíc ročne. Táto novela ešte nenadobudla účinnosť, no je veľmi pravdepodobné, že vstúpi do platnosti. Hlasovanie je naplánované na 28. júna. Je tu ešte jedna výnimka – týka sa výrobcov, ktorí predajú do 1000 áut ročne (napr. Rolls-Royce). Pre nich nebude vraj platiť žiadne obmedzenie čo sa emisii týka. Uvidíme, ako sa s tým ostatné automobilky popasujú.

Chceli mať flotilu elektrických autobusov. Teraz musia opäť nakupovať naftové

To isté má platiť aj pre špeciálne vozidlá, ako sú hasičské autá a sanitky. Každopádne, bolo by nebezpečným šialenstvom zakázať výrobu vozidiel so spaľovacím motorom, ktoré majú zachraňovať životy a majetok.

Podľa názoru niektorých poslancov, tých zo „zelenej zóny“, treba tieto pozmeňujúce návrhy zamietnuť, pretože nemôžeme deliť výrobcov na tých, ktorí majú zákaz, a tých, ktorí ho nemusia uplatniť. Na druhej strane, značky ako Rolls-Royce už oznámili, že budú vyrábať elektromobily, či už sa tento zákaz dostane do platnosti celý, alebo len jeho časť s výnimkou.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov