Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rusi rozbiehajú výrobu, sankcie ich nezaujímajú

Výroba Lada Granty má byť obnovená v ruskom automobilovom závode AvtoVAZ v stredu 8. júna. Auto však bude iné ako doteraz, pretože Rusi ho museli prispôsobiť sankciám...

Model Lada Granta sa bude opäť vyrábať, uvádza Automotive News Europe. Linky, z ktorých tento model zišiel v závode v Togliatti, sa zastavili  ešte 21. marca. Hoci sa v tom čase oficiálne oznámilo, že odstávka výroby potrvá len do 25. marca, nedostatky komponentov v skladoch  sa ukázal byť významnejší ako politické vyhlásenia. Rýchlo sa ukázalo, že nie je možné obnoviť výrobu, ktoré boli vyvinuté už v spojení s Renaultom. Autá tak museli prejsť výraznými zmenami.
Autá, ktoré majú zísť z výrobnej linky AvtoVAZ 8. júna, nebudú rovnaké ako tie, ktoré boli vyrábané pred ruským útokom na Ukrajinu a uvalením série sankcií na agresora. Ako informoval koncom marca ruský web autostat.ru, pre nedostatok západnej elektroniky sa muselo patrične obmedziť používanie moderných technológií. Motory teraz spĺňajú emisnú normu Euro 2, pretože v systémoch dodatočnej úpravy výfukových plynov sa nepoužívajú žiadne dovážané komponenty. Aby bola výroba takýchto áut vôbec možná, ruské úrady v máji zmenili predpisy, aby nové autá spĺňali aspoň normu Euro 5. Ruské zákony teraz povoľujú aj výrobu áut bez viacerých bezpečnostných systémov. Granty schádzajúce z výrobnej linky tak nebudú musieť mať ABS, ESP, airbagy, pyrotechnické napínače pásov. Rusi teda dostanú autá, aké bývali v showroomoch pred 20 rokmi.

Foto: Lada Motopo

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov