Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


DeLorean Alpha5: Návrat z budúcnosti

Alpha5 svojim vzhľadom a detailmi odkazuje na pôvodný model DeLorean DMC-12.

Spoločnosť DeLorean sa vracia k výrobe nových automobilov pod vedením Joosta de Vriesa, ktorý je známy z pôsobenia v automobilkách Tesla a Karma. Prvým vlajkovým modelom je elektrické kupé Alpha5.

Alpha5 svojim vzhľadom a niektorými detailmi odkazuje na pôvodný model DeLorean DMC-12, ktorý sa preslávil vďaka filmovej sérii „Návrat do budúcnosti.“ Medzi ikonické spomienky patria aj „jastrabie dvere“, ktoré si neskôr adoptoval elektromobil Tesla Model X. Teraz sa značka DeLorean rozhodla pre „comeback.“ Po elektrickom kupé Alpha5 bude nasledovať vodíkové SUV, elektrický sedan a kupé s V8. Chystá sa tiež vylepšenie pôvodného modelu. Z elektromobilov DeLorean Alpha5 sa vyrobí len 88 exemplárov.

Do budúcnosti sa totiž v známych filmoch cestovalo práve rýchlosťou 88 míľ za hodinu. V prípade tejto novinky sa však nejedná o prvoplánové retro. Za jej vzhľadom stojí talianske štúdio Italdesign, ktoré navrhlo tiež pôvodný DeLorean. Späť v hre tak sú krídlové dvere a pochopiteľne ide o elektromobil.  Batéria má kapacitu 100 kWh, maximálna rýchlosť je limitovaná na 240 km/h a z pokoja na stovku akceleruje nový DeLorean za 3,4 s.  Rozmery sú 4995 mm na dĺžku, 2044 mm na šírku, rázvor meria 2900 mm a 1370 mm má výška.

Automobilka sľubuje dojazd Alpha5 okolo 500 km s tým, že auto sa môže pochváliť veľmi slušným aerodynamickým koeficientom 0,23.  Svetovú premiéru bude mať auto na augustovom Pebble Beach Concours d´Elegance. Rozhodne sa jedná o zberateľskú raritu, ktorá v sebe unikátnym spôsobom spája minulosť, súčasnosť aj budúcnosť.  Alpha5 je elektrinou poháňané kupé so športovými kvalitami a koeficientom aerodynamického odporu 0,23. Jedným z prvkov, ktoré najviac odkazujú na pôvodný DeLorean, sú totiž smerom dohora otvárané dvere.

 

Batéria modelu Alpha5 má kapacitu cez 100 kWh, vďaka čomu má byť dojazd na jedno nabitie cez 480 km. „Model Alpha5 bude svojimi výkonmi porovnateľný s Mercedesom-AMG GT a možno aj vyššími verziami Porsche Taycan. Nesnaží sa byť rýchlejší než Tesla Model S Plaid, skôr sa snaží zaujať priaznivcov  spaľovacích motorov,“ uviedol de Vries.  Bližšie technické informácie k autu zatiaľ nezverejnili. Vieme len, že výroba bude zaistená externe v Taliansku, pričom niekoľko partnerov na  pohonnú sústavu má spoločnosť v Anglicku. Výroba elektromobilu Alpha5 odštartuje v roku 2024.

DeLorean predpokladá, že hlavným trhom pre neho bude USA, kde už čaká konkurencia s veľkými luxusnými SUV typu BMW X7 či Cadillac Escalade. Osemvalec, dve turba a agresívny bodykit. SUV ponesie vizuálnu podobnosť s odhaleným modelom Alpha5, ale jeho pohon bude iný. DeLorean totiž verí, že elektromobily nie sú jedinou cestou k ekologickejšej doprave a zbavenie sa závislosti na fosílnych palivách. SUV preto bude poháňané vodíkom, hoci zatiaľ nebolo upresnené, či pôjde o vozidlo s palivovými článkami alebo s adaptovaným spaľovacím motorom. Elektrický sedan a kupé so spaľovacím agregátom V8 prídu na scénu neskôr.

-jj- zdroj a foto: DeLorean

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov