Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-AMG očaril s kupé Vision AMG

Táto štúdia je v podstate vysokovýkonný elektromobil blízkej budúcnosti so 4 dverami,

Od roku 2025 sa má stať zo značky Mercedes-AMG značka čisto elektrická. Firma na úpravu športových vozidiel Mercedes urobila ďalší krok k tejto historickej transformácii, keď predstavila koncept elektrického kupé Vision AMG.

Futuristická štúdia je v podstate vysokovýkonný elektromobil blízkej budúcnosti so štyrmi dverami, ktorý disponuje sofistikovanou platformou AMG.EA. Práve táto moderná platforma bude základom aj pre všetky ostatné novinky do zásuvky z fabriky v nemeckom Affalterbachu. Okrem toho má elektromobil k dispozícii axiálne elektromotory od firmy YASA a počíta sa aj so silikónovými batériami.

Odborníci zo spoločnosti Mercedes-AMG hovoria o nevídanej dynamike, ktorej vďačí športové kupé práve spomínaným axiálnym elektromotorom. V minulosti sa tento typ elektromotorov využíval skôr pre nízke výkony, ale teraz majú byť  mimoriadne kompaktné a výkonnejšie než klasické elektromotory s radiálnou konštrukciou. Silikónové batérie sú batérie s kremíkovými anódami, od ktorých sa očakáva až o 40 % vyššia energetická hustota.

V praxi to znamená, že batérie, ktoré vyvinul Mercedes-Benz v spolupráci s kalifornským startupom Sila Nanotechnologies, majú súčasne nižšiu hmotnosť a dlhší dojazd. Vision AMG skrátka ukazuje vo veľkom štýle, ako by mohla vypadať elektrifikácia v prípade značky Mercedes-AMG. Aerodynamické tvarovanie, relatívne veľké kolesá, dlhý rázvor, výrazný zadný spojler a mohutné ramená ukazujú značný dôraz kladený na efektný aj efektívny dizajnový jazyk.

„Extrémne proporcie štúdie vyvolávajú fascináciu a vášeň pre výkon – o tom je AMG predovšetkým. Vision AMG je pôsobivým stelesnením dvojitej polarity značky – súhry krásy a výnimočnosti. Zároveň prvky z budúcnosti, ako sú svetelné znaky s osvetlenou high-tech mriežkou chladiča, podtrhujú progresívny vývoj nášho dizajnového jazyka Sensual Purity,“ vysvetlil šéfdesignér automobilky Mercedes-Benz Gorden Wagener.

„Tento elektromobil svojimi kontrastnými modernými povrchmi a radikálnymi proporciami ukazuje ďalší designový krok, ktorý nadväzuje na Vision EQXX a posúva sa ďalej smerom k výkonnému luxusu. Plynulý tok nádherne tvarovaných plôch a monolitická skulptúra dotvárajú mohutnú estetiku vozidla Vision AMG. Výsledkom je elektrický superšportový automobil s ikonickým štýlom, ktorý podnecuje túžbu – a to je presne to, čo luxusný športiak odlišuje,“ dodal Wagener na adresu štúdie, ktorá by mala dostať sériovú podobu po tri roky.

-jj-, zdroj a foto: Mercedes-AMG

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov