Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW 3 – Modernizácia sem, modernizácia tam

Nová verzia BMW radu 3 s novým dizajnom, výrazne modernizovanou prémiovou atmosférou sa chystá napísať ďalšiu kapitolu celosvetového úspechu.

Predný nárazník s jasne štruktúrovanými povrchmi, dynamickými líniami a veľkými otvormi na prívod vzduchu kladie ešte väčší dôraz na športový vzhľad nových modelov. Prepracované svetlomety a mriežka chladiča dodávajú výraznú vizuálnu silu. Štandardné full LED svetlomety sú teraz oveľa štíhlejšie, s jasnými obrysmi a dennými svetlami usporiadanými do tvaru obráteného L, aby tak vytvorili harmonický a moderný vzhľad. Adaptívne LED svetlomety sú dostupné ako voliteľná výbava a sú rozpoznateľné podľa modrých akcentov v ich vnútri. Modré svetelné efekty pod prednými svetlometmi dodávajú prednej časti aj v čase tmy výrazný a prvotriedny vzhľad. Rozsah funkcií adaptívnych LED svetlometov zahŕňa prisvecovanie do zákrut a neoslňujúce matrixové diaľkové svetlá, ako aj dynamické ovládanie dosahu svetlometov a variabilné rozloženie svetelného lúča.

Ľahko upravené kontúry a nové dvojité lišty dodávajú ľadvinkám mriežky chladiča BMW ešte mohutnejší vzhľad. Vstupné otvory vzduchu vysoko lesklej čiernej farby umiestnené pod ľadvinkami mriežky chladia brzdový systém a dodávajú celému vozidlu sofistikovaný nádych. Vyšší podiel povrchov lakovaných vo farbe karosérie a čistý dizajn prepožičiavajú zadnému nárazníku nových modelov mimoriadne sofistikovaný vzhľad. Horizontálne línie, štíhle svetlá a rozšírené podbehy zadných kolies zvýrazňujú šírku a svalnatý postoj zadnej časti. Koncovky výfukového systému majú teraz v závislosti od verzie motora priemer 90 alebo 100 milimetrov.

M Sport paket s novým dizajnom, premiéra pre balík M Sport Pro.

Dizajnovú dynamiku modelov BMW radu 3 môže ešte zvýrazniť balík M Sport. Prináša nové dizajnové prvky vrátane voštinového vzoru ľadvinky mriežky chladiča BMW, nového dizajnu predného a zadného nárazníka a tiež nových M diskov kolies z ľahkých zliatin 18-palcového priemeru s pneumatikami so zmiešanými rozmermi. Modely BMW Performance od divízie BMW M GmbH vynikajú aj výrazným vzhľadom. Okrem ľadvinky mriežky chladiča BMW so sieťovým dizajnom, M diskov kolies z ľahkých zliatin s priemerom 18 palcov (alebo na želanie 19 palcov) a lichobežníkových koncoviek výfukového systému patria medzi ich exkluzívne dizajnové prvky aj vysoko lesklé čierne M kryty vonkajších spätných zrkadiel.

Novinkou v zozname možností je balík M Sport Pro. Tento balík, ktorý je k dispozícii ako rozšírenie balíka M Sport, ako aj pre modely BMW Performance od divízie BMW M GmbH, obsahuje rozšírenú M vysokolesklú lištu Shadowline, M svetlá Shadowline a brzdový systém M Sport s červenými strmeňmi. Dodatočné položky z ponuky doplnkov BMW M Performance Parts ponúkajú ďalšie možnosti, ako ešte výraznejšie podčiarknuť dynamický charakter nových modelov.

Paletu farieb exteriéru rozšírili v rámci balíka M Sport sivé metalické farby Skyscraper Grey a M Brooklyn Grey. Do ponuky pribudli aj špeciálne laky BMW Individual sivá Frozen Pure Grey a modrá metalíza Frozen Tanzanite Blue. Zákazníci si môžu vybrať aj z ponuky približne 150 dodatočných špeciálnych lakov z palety BMW Individual.

Novo navrhnutý kokpit so zakriveným displejom BMW Curved Display.

Interiér prešiel komplexnou inováciou. Novú interpretáciu zamerania na vodiča typického pre značku stelesňuje štandardne dodávaný zakrivený displej BMW Curved Display. V tomto prípade sa 12,3-palcový informačný displej za volantom a stredový ovládací displej s uhlopriečkou 14,9 palca spájajú do jedného plne digitálneho celku s vysokým rozlíšením.

Nový dizajn má aj voliaca páka osemstupňovej prevodovky Steptronic. Spolu s tlačidlom Štart/Stop, ovládačom iDrive, tlačidlami ovládania zážitku z jazdy, parkovacou brzdou a ďalšími funkciami vozidla sa nachádza na ovládacom paneli na stredovej konzole. Trojzónová automatická klimatizácia a navigačný systém sú teraz súčasťou štandardnej výbavy.

Široká škála pohonných systémov, osemstupňová prevodovka Steptronic teraz štandardom pre všetky modely.

Medzi ďalšie charakteristické črty modelovej rodiny BMW radu 3 patrí široká škála dostupných pohonných systémov. Vysoko účinné spaľovacie motory s technológiou BMW TwinPower Turbo a elektrifikácia v podobe plug-in hybridnej a 48 V mild hybridnej technológie vytvárajú výnimočne jemnú rovnováhu medzi radosťou z jazdy a úsporou paliva. Nové BMW radu 3 Sedan ponúka možnosť objednať si jednu z troch plug-in hybridných verzií, nové BMW radu 3 Touring ponúka štyri verzie. Okrem toho sú pre Sedan aj Touring v ponuke štyri benzínové a štyri naftové motory so štyrmi alebo šiestimi valcami.

Na vrchole ponuky motorov pre verzie Sedan a Touring sa nachádzajú dva modely BMW Performance od divízie BMW M GmbH s mimoriadne športovými vlastnosťami. To znamená, že BMW radu 3 pokrýva výkonový rozsah od 110 kW (150 k) do 275 kW (374 k). Mild hybridná technológia prináša šesťvalcovému radovému benzínovému motoru a štyrom naftovým agregátom mimoriadne rýchlu odozvu a zvýšenú účinnosť.

Všetky motory pre nové BMW radu 3 sú štandardne spojené s osemstupňovou prevodovkou Steptronic. Jeho športový charakter umocňujú aj štandardne dodávané radiace páčky na volante. Na želanie je k dispozícii osemstupňová prevodovka Steptronic Sport, ktorá vyniká obzvlášť ostrou dynamikou radenia, poskytuje funkciu Launch Control pre nanajvýš dynamické štarty optimalizované na okruhu a vďaka funkcii Sprint odomyká v strednom pásme otáčok ultra rýchly nárast výkonu. BMW xDrive je štandardom pre vrcholné modely. Inteligentný systém pohonu všetkých kolies možno objednať aj ako voliteľnú možnosť pre dve benzínové verzie (BMW radu 3 Touring: jedna benzínová), dve naftové ako aj pre plug-in hybridné modely.

BMW 330e xDrive M Sport Touring – Aj ekoauto môže vyzerať božsky!  

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov