Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Norman Foster a výstava áut v Bilbau

Autá sú v centre galérie obklopené umeleckými a architektonickými dielami.

Dizajnér a architekt Norman Foster si v úlohe kurátora zobral v Bilbau pod krídla unikátnu výstavu automobilového dizajnu s názvom „Motion. Autos, Art, Architecture“, ktorá potrvá do 18. septembra 2022.

 

Milovníci automobilov z minulého storočia sa v baskickej metropole respektíve v Guggenheimovom múzeu môžu tešiť na celkovo 38 pozoruhodných vozidiel s originálnymi tvarmi a ďalších 300 umeleckých diel s odkazom na pohyb – „Motion“. Počas slávnostného otvorenia kurátor Foster diskutoval spoločne s Herbertom Diessom (Volkswagen AG), Ignaciom Gálanom (Iberdrola) a riaditeľom múzea Juanom Ignaciom Vidartem.

Hlavnou témou bola história automobilizmu a mobilita budúcnosti. Aj prostredníctvom tejto výstavy v Španielsku sa tak svetoznámy britský architekt snaží rozšíriť kultúrne spojenie medzi motormi, umením a architektúrou. On sám tento proces nazýva „ kultúrnou synergiou.“ „Výstava prináša takmer štyridsať automobilov. Každý z nich je najlepší svojho druhu z hľadiska krásy, estetiky, vzácnosti, technického pokroku a vízie budúcnosti,“ povedal Norman.

Automobily sú umiestnené v centre galérie a obklopené významnými umeleckými a architektonickými dielami. S témou automobilizmu korešpondujú aj vystavené sochy, ktoré navrhol Constantin Brancusi, Umberto Boccioni alebo Alexander Calder. Obrazy a kresby tam zase zastupujú diela od velikánov ako umelec so slovenskými koreňmi Andy Warhol, Christo, Bridget Riley alebo Frank Lloyd Wright. Nechýbajú ani fotografie, inštalácie alebo ukážky výroby hlinených modelov áut zo skoršieho obdobia.

„Mnohé z tých diel doteraz neopustili svoje domovy a boli uložené len v súkromných zbierkach a verejných inštitúciách, takže sa po prvý raz otvárajú širšiemu publiku. Na rozdiel od všetkých ostatných vynálezov automobil úplne zmenil mestskú aj vidiecku krajinu našej planéty a následne aj náš životný štýl. Sme na pokraji novej revolúcie elektrickej energie, takže túto výstavu je možné vnímať aj ako rekviem za posledné dni spaľovanie,“ dodal Foster, ktorý vystavených áut ako prvé riadil morris eight z roku 1935.

Medzi vzácnymi vystavenými vozidlami nájdeme napríklad Dymaxion z roku 1933, ktorý navrhol R. Buckminster Fuller. Ďalej má svoje dočasné miesto v Bilbau športiak Bugatti Type 57SC Atlantic z roku 1936 od Jeana Buggatiho, čí pretekársky model Pegaso Z-102 Cúpula z roku 1952 od Wifreda Ricarta. Medzi raritné exempláre rozhodne možno zaradiť aj Alfa Romeo BAT Car 7 z roku 1954 od Franca Scaglione. Nechýbajú ani novšie modely ako Ferrari 250 GTO alebo monopost Mercedes-AMG F1 W11 EQ Performance Formula One Racing Car z roku 2020.

-jj-, zdroj: Guggenheim Museum Bilbao, foto: Norman Foster Foundation

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov