Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz EQS SUV: Tretí elektrošok

Nový elektromobil Mercedes-Benz EQS SUV má rovnako dlhý rázvor ako sedan EQS.

Spoločnosť Mercedes-Benz otvorila kapitolu plne elektrickej éry vo vyšších segmentoch luxusným sedanom EQS a športovo-manažérskym sedanom EQE. Teraz prichádza rad na tretí model s touto architektúrou vyvinutou pre autá do zásuvky – EQS SUV.

Nový elektromobil Mercedes-Benz EQS SUV má rovnako dlhý rázvor (3210 mm) ako sedan EQS, ale je o viac než 20 cm vyšší. Priestranný koncept meria na dĺžku 5125 mm, na šírku 1959 mm a vysoký je 1718 mm. Priestor interiéru ťaží z týchto veľkorysých rozmerov SUV a z výhod účelovej konštrukcie prispôsobenej elektrickej platforme. Druhý rad sedadiel je štandardne elektricky nastaviteľný.

Do batožinového priestoru sa vojdú až štyri golfové vaky. Na prianie je k dispozícii tretí rad sedadiel s ďalšími dvoma samostatnými sedadlami a rozsiahlymi komfortnými prvkami pre všetkých cestujúcich. V novom elektrickom SUV si nájde svoje miesto až sedem pasažierov vrátane vodiča.  Všetky modely EQS SUV majú elektrické hnacie ústrojenstvo (eATS) na zadnej náprave a verzie so systémom 4MATIC majú eATS tiež na prednej náprave.

V prípade modelov s pohonom 4MATIC zaisťuje funkcie Torque Shift inteligentné, plynule premenné rozdeľovanie hnacieho momentu medzi zadnými a prednými elektromotormi a tým aj využitie vždy najefektívnejšieho eATS. Elektromotory na prednej a zadnej náprave sú trvale budené synchrónnymi motormi (PSM). Medzi výhody tejto konštrukcie patrí vysoká hustota výkonu, vysoká účinnosť a vysoká stálosť výkonu.

Sedan EQS bol prvou modelovou sériou značky Mercedes-Benz, pri ktorej je možné pomocou aktualizácie OTA (over-the-air) aktivovať úplne nové funkcie vozidla v niekoľkých oblastiach. V prípade SUV EQS sa táto ponuka výrazne rozširuje. Neskôr je možné napríklad aktivovať asistenta pre manévrovanie s prívesom alebo navigáciou s rozšírenou realitou MBUX (Mercedes-Benz User Experience).

K dispozícii budú verzie EQS SUV 450+, EQS SUV 450 4MATIC a EQS 580 4MATIC. V prípade všetkých modelov má batéria napätie 396 V, len v prípade modelu EQS SUV 450+ je k dispozícii pohon zadnej nápravy. Palubná nabíjačka má kapacitu 11 kW (22 kW za príplatok), nabíjanie teda môže trvať 5/10 h. Čo sa týka kapacity batérie, tu zatiaľ Mercedes nezverejnil. Sľubuje len rozmedzie WLTP dojazdov, a to 536 km – 660 km pre verziu 450+ a 507 km – 613 km pre obe štvorkolkové verzie.

-jj- , zdroj, foto a video: Mercedes-Benz

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov