Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi urbansphere: Koncept pre metropoly

Dvere konceptu Audi urbansphere sú vpredu aj vzadu protiľahlé, bez B-stĺpika.

Konštruktéri z Audi vytvorili atraktívny a sofistikovaný elektromobil Audi urbansphere, ktorý by mal nájsť ideálne uplatnenie hlavne v husto zaľudnených veľkomestách s čulou premávkou.  

Štúdia elektromobilu Audi urbansphere je postavená na podvozku PPE. Automobil má gigantické rozmery – meria 5,51 m na dĺžku, 2,01 m na šírku a 1,78 m na výšku. Rázvor činí 3,40 m. Sedemmiestny minivan už nie je len o tom, že vás prevezie z miesta A na miesto B, ale o tom, že v ňom môžete príjemne stráviť čas.

Dvere konceptu Audi urbansphere sú vpredu aj vzadu protiľahlé, bez B-stĺpika.  Vďaka tomu sa cestujúcim po nastúpení otvorí celý svet interiéru urbansphere. Sedadlá, ktorá sa otáčajú smerom von, a červený svetelný koberec premietaný na zem vedľa vozidla premieňajú už len samotný akt nastupovania do vozidla v nevšedný zážitok.

Technologická platforma Audi urbansphere – Premium Platform Electric (PPE) je navrhnutá výhradne pre batériové elektrické pohony, a preto plne využíva všetky výhody tejto technológie. Prvým vozidlom, ktorý ju využije, má byť Audi A6 Avant e-tron. Kľúčovým prvkom PPE je batériový modul medzi nápravami, ktorý rovnako ako v Audi grandsphere pojme približne 120 kWh elektrickej energie.

Konštruktérom z Audi sa podarilo dosiahnuť ploché usporiadanie akumulátorov tým, že využilo takmer celú základňu vozidla medzi nápravami. Dva elektromotory konceptu Audi urbansphere dosahujú celkový výkon 295 kW a systémový krútiaci moment 690 Nm. Srdcom pohonného systému je 800V technológia.

Ta zaisťuje, že batériu je možné na rýchlonabíjacích staniciach nabiť výkonom až 270 kW. Doba nabíjania sa tak blíži k dobe bežného zastavenia za účelom doplnenia paliva pri vozidle poháňaného spaľovacím agregátom. Takže len 10 minút stačí na nabitie batérie na úroveň postačujúcu na absolvovanie viac než 300 km.

Okrem toho je možné batériu, ktorá pojme viac než 120 kWh, nabiť z 5 na 80 % za menej než 25 minút. To znamená, že je možné očakávať dojazd až 750 km WLTP – a aj pri použití pre energeticky náročnejšie jazdy po meste a na krátke vzdialenosti je spravidla možné vyhnúť sa neočakávaným zastávkam kvôli nabíjaniu.

-jj-, zdroj, foto a video: Audi

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov