Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lotus Eletre: Dojazd 600 km, výroba v Číne

Nabíjačka s výkonom 350 kW (800 V) zaistí dojazd 400 km už za 20 minút.

Nový plne elektrický Lotus Eletre je pozoruhodné a progresívne Hyper-SUV, ktoré je prvou lastovičkou z novej generácie SUV do zásuvky. Maximálny dojazd elektromobilu na jedno nabitie podľa WLTP je približne 600 km.

Elektromobil Lotus Eletre vychádza zo základných princípov a DNA značky Lotus, ktoré sú základom viac než 70 rokov trvajúceho designu a konštrukcie športových vozidiel. Súčasne ich pretvárajú na žiaduci úplne nové lifestylové vozidlo pre novú generáciu zákazníkov značky Lotus. Eletre preberá srdce a dušu najnovšieho športového modelu Lotus Emira a revolučné aerodynamické vlastnosti plne elektrického hyperautomobilu Evija.

V končenom dôsledku ich interpretuje ako Hyper-SUV. Lotus Eletre má pohon všetkých kolies, kapacitu batérie cez 100 kWh a výkon 450 kW. Nabíjačka s výkonom 350 kW (800 V) zaistí dojazd 400 km už za 20 minút. Cieľový maximálny dojazd vozidla podľa WLTP je cca 600 km. Elektromobil je tiež štandardne vybavený možnosťou 22kW nabíjania striedavým napätím.

Technológie zahŕňajú najvyspelejší aktívny aerodynamický paket zo všetkých sériovo vyrábaných SUV a inteligentné jazdné technológie. Do tej druhej skupiny patrí aj prvý systém detekcie svetla a dosahu (LIDAR) v sériovo vyrábanom vozidle na svete. Ponúkne tiež dynamickú sekvenciu nastupovania, ktorá prináša divadelný okamžik vždy, keď sa šofér priblíži k vozidlu. Eletre je prvý model z nového radu prémiových lifestylových elektromobilov.

ktoré sa budú vyrábať v úplne novom modernom výrobnom závode v čínskom Wuhane. Vozidlo má britský pôvod, ale vznikol v globálnom meradle. Okrem designérov z Veľkej Británie sa do projektu zapojili aj konštruktéri a inžinieri z Číny, Švédska a Nemecka.  Celkový design exteriéru a interiéru je dielom medzinárodného tímu, ktorý sídli v Lotus Tech Creative Centre (LTCC) vo Warwickshire vo Veľkej Británii.

 

Maximálna rýchlosť modelu Eletre je 260 km/h, zrýchlenie z pokoja na stovku má pod 3 sekundy, pričom dĺžka elektromobilu je 5103 mm.  Model Lotus Eletre je postavený na kompletne novej a vysoko univerzálnej architektúre Electric Premium Architecture (EPA) od spoločnosti Lotus. Konštrukcia nízko nad zemou znamená vynikajúcu ovládateľnosť a EPA sa tak môže ľahko prispôsobiť veľkosti batérií, motorom, usporiadaniu komponentov a inteligentným jazdným technológiám triedy C+ až E+.

Táto platforma bude základom pre úplne novú sériu prémiových lifestylových elektromobilov Lotus. V čele s modelom Eletre budú tieto vozidlá katapultovať Lotus do novej éry vyšších predajných objemov a významných príjmov. Lotus Eletre je už v predaji na všetkých svetových trhoch, pričom prvé dodávky zákazníkom začnú plynúť v roku 2023 v Číne, Veľkej Británii a kontinentálnej Európe.

-jj-, zdroj a foto: Lotus  

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov