Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tesla: Gigatováreň Berlín a batéria 4680

Nové batérie 4680 predstavila Tesla v rámci Battery Day už v októbri 2020.

Budúci týždeň sa v Nemecku uskutoční slávnostné otvorenie Gigatovárne Berlín. Súčasťou oslavy nového projektu zámorského vizionára Elona Muska bude aj odovzdanie prvých v Európe vyrobených elektromobilov Tesla Model Y.

Gigatováreň Tesla Berlín Grünheide je zásadným krokom značky Tesla pri jej expanzii na starom kontinente, ale aj na svetové trhy. V súčasnosti ešte stále musí zámorská automobilka napríklad Model 3 dovážať do Európy z USA a Tesla Model Y zase čínskej gigafactory v Šanghaji. Vďaka nemeckej továrni bude možné vyrábať najskôr elektromobily Model Y a neskôr aj Model 3 priamo v Európe. Nadšenci značky Tesla však kritizujú fakt, že v Európe majú byť prvé exempláre Model Y vybavené ešte staršími batériovými článkami 2170.

V americkom Austine plánujú prejsť skôr ako v Európe v prípade Tesla Model Y na sofistikované batérie 4680, ktoré Muskova značka vyvíja spoločne s japonskou spoločnosťou Panasonic. Postupne sa tieto články budú vyrábať aj v spomínanej Gigatovárni Berlín, kde bude mimochodom zamestnaných viac ako 10.000 ľudí. Nové batériové články, ktoré budú mať úplne zásadný dopad na cenu, ale aj výkon a dojazd elektromobilu. Ich masová výroba sa má rozbehnúť v najbližších dvoch rokoch v továrniach Panasonic aj Tesla.

Nové batérie 4680 predstavila Tesla v rámci Battery Day už v októbri 2020. Majú mať vyššiu kapacitu, výkon, životnosť a zároveň byť lacnejšie. Aktuálne Tesla oslávila výrobu prvého miliónu batériových článkov 4680. Panasonic pre Teslu dlhodobo vyrába batériové články – najskôr to bol typ 1865, teraz 2170, v Tesla Gigatovárni Nevada. Svoje vlastné články typu 4680 odhalil Panasonic vlani v októbri. Vtedy však japonská firma neuviedla aké konkrétne budú mať zloženie ani žiadne ďalšie podrobnosti k ním.

Panasonic pre ich výrobu vybuduje dve nové výrobné linky v továrni Wakajama. Investícia by sa mala pohybovať okolo čiastky 700 miliónov amerických dolárov. Batériové články 4680 (46 mm priemer, 80 mm výška) plánuje Tesla využiť najskôr v novej generácii elektromobilov Tesla Model Y vyrábaných v Gigatovárni Austin Texas. Ta sa bude otvárať 7. apríla, ale výroba elektromobilov Model Y už tam začala. Nová generácia bude mať úplne novú štrukturálnu batériu zloženú práve z článkov 4680 a využije veľké odliatky z obrovských vstrekovacích lisov (gigapress) a mnoho ďalších vylepšení.

-jj-, zdroj a foto:Tesla, InsideEVs, Teslarati

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov