Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Európske Auto roka 2022 : Kia EV6

V ankete COTY 2022 hlasovala 61-členná porota zložená z novinárov z 23 krajín.

Štatút Auto roka 2022 na starom kontinente získal v Ženeve plne elektrický high-tech crossover Kia EV6. Juhokórejský víťaz do zásuvky triumfoval v ankete Car of the Year (COTY), v ktorej hlasovala 61-členná porota zložená z motoristických novinárov z 23 európskych krajín.

Elektromobil Kia EV6 pôvodne zaradili do výberu pre udelenie najvyššieho ocenenia spolu s viac ako šesťdesiatimi modelmi, ktoré uviedli na trh v minulom kalendárnom roku. Porota COTY tento dlhý zoznam zúžila na sedemčlenný užší výber, v ktorom figuroval poltucet elektromobilov, čo len dokazuje rastúci význam elektrifikovaných pohonov pre spotrebiteľov v súvislosti s prechodom spoločnosti k novej budúcnosti mobility.

Model EV6, ktorý sa dostal do užšieho výberu, úspešne bojoval o európsky primát v konkurencii s vozidlami Hyundai IONIQ 5, Ford Mustang Mach-E, Škoda Enyaq iV, Cupra Born, Renault Mégane E-Tech a Peugeot 308. Víťazná Kia EV6 dostala celkovo 279 bodov, na ďalších priečkach nasledovali tieto vozidlá: 2. Renault Mégane E-Tech (265 b.), 3. Hyundai IONIQ 5 (261), 4. Peugeot 308 (191), 5. Škoda Enyaq iV (185), 6. Ford Mustang Mach-E (150) a 7. Cupra Born (144).

„Je pre nás veľkou cťou, že sme s modelom EV6 vyhrali anketu Auto roku 2022 a stali sa tak vôbec
prvou kórejskou značkou, ktorá toto prestížne ocenenie získala. EV6 je skutočne prelomovým modelom, ktorý bol od samého začiatku navrhnutý tak, aby elektromobilita bola zábavná, pohodlná a dostupná, a to vďaka kombinácii veľmi pôsobivého reálneho dojazdu, možnosti ultrarýchleho nabíjania, priestranného interiéru s vyspelou technológiou a skutočne uspokojivého zážitku z jazdy,“ povedal Jason Jeong, prezident spoločnosti Kia Europe.

EV6 je prvým špecializovaným elektromobilom značky Kia, ktorý je založený na novej podvozkovej platforme Electric-Global Modular Platform (E-GMP). Táto architektúra zaisťuje, že EV6 eliminuje viacero kompromisov, s ktorými sa potýkajú elektromobily, ktoré sú vytvorené na platformách pôvodne určených pre vozidlá so spaľovacími motormi. Vďaka základom E-GMP má EV6 vo svojej triede najlepší vnútorný priestor, dojazd 528 km a možnosť ultrarýchleho dobíjania 800 V, ktoré zákazníkom umožňuje realizovať dobitie z 10 na 80 % za 18 minút.

Na znamenie svojho high-tech umiestnenia bol EV6 prvým globálnym modelom, do ktorého bola začlenená nová designová filozofia Kia „Spojené protiklady“, ktorá si berie inšpiráciu z kontrastov, ktoré sa dajú nájsť v prírode a ľudstve. Ústredným prvkom tejto filozofie designu je nová vizuálna identita evokujúca pozitívne sily a prírodnú energiu, s kontrastnou kombináciu ostrých štylistických prvkov a skulpturálných tvarov. Ocenenie Auto roka 2022 (COTY 2022) je posledným z rastúceho počtu celosvetovo uznávaných ocenení, ktoré Kia EV6 získala od jej vlaňajšieho uvedenia na trh.

Medzi ďalšie úspechy a tituly, ktoré si nedávno pripísal tento elektromobil na konto je napríklad Auto roka 2022 v Írsk, Crossover of the Year v rámci ocenení TopGear.com 2021, Premium víťaz v rámci ocenení Car of the Year 2022 v Nemecku a spoločný šampión inauguračného ocenenia ‚Best Cars of the Year‘ 2021/2022. Kia EV6 je prvým zo siedmich špecializovaných modelov EV, ktoré Kia plánuje uviesť na trh do roku 2026. Tento plne elektrický crossover bude zohrávať kľúčovú úlohu v plánoch ázijskej spoločnosti na ceste za štatútom popredného svetového poskytovateľa riešení udržateľnej mobility.

-jj-, zdroj a foto: Kia

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov