Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


EÚ opäť perlí, za prevoz migranta možno príde dopravca o licenciu

Aj vy máte ten pocit, že EÚ kladie poslednú dobu dôraz skôr na to, ako obyčajným poctivým Európanom strpčovať život a nie aby ich chránila pred hrozbami a obhajovala ich záujmy? Teraz chystajú ďalší predpis, ktorým môžu poriadne podkúriť aj čestným dopravcom...

Z jednej strany násilne pretláčaná elektromobilita, z druhej strany povinnosť osadenia často nezmyselných a nefunkčných asistentov do vozidiel, rôzne nové formy zdaňovania, sankcii, pokút… až po takú perlu, ako je táto.

Európska komisia zas raz pracuje na nových pravidlách a dopravcovia majú opäť dôvod na obavy. Najnovší nápad z Bruselu sa týka zodpovednosti dopravcov za pašovanie ľudí, najmä nelegálnych prisťahovalcov pohybujúcich sa v rámci Európskej únie alebo na vstupe do nej. Odporúčam týmto ľudom sa trošku opýtať a poinformovať napr. na Frontexe (Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž – je agentúra Európskej únie, ktorej úlohou je ochrana vonkajších hraníc EÚ a Schengenského priestoru, v súčinnosti pri strážení hraníc členských krajín), ako rýchlo dokážu migranti vliezť do prípojného vozidla rôzneho typu. A ako rýchlo do neho dokáže potom vyskočiť… Ale napr nejakej z národnych jednotiek boja proti nelegálnej migrácii.

Podľa novej myšlienky by novým trestom za pomoc alebo vraj len obyčajnú účasť na takomto prevádzaní bolo pozastavenie dopravnej licencie na jeden rok. V praxi by tak firma stratila oprávnenie pracovať a tým by ju vylúčili z konkurenčného boja, do ktorého by sa už nemusela dostať späť.

K veci sa už vyjadrili aj niektoré národné organizácie, ktoré sa netaja veľkými výhradami. Podľa mnohých dopravcov je myšlienka napísaná veľmi nešťastným spôsobom, najmä vzhľadom na súčasnú situáciu na severe Francúzska ale aj napr. s napätou situáciou na Ukrajine. Podľa dostupných informácii vraj Brusel hovorí o okamžitom pozastavení licencií, bez toho, aby sa ukončili príslušné šetrenia – takže ak tomu chápem správne, akosi sa vytráca prezumpcia neviny a stačí len podozrenie. Chápem, že na jednej strane chcú riešiť hlavne nelegálnu migráciu, ale nesprávny návrh  môže narobiť poriadne problémy legálne fungujúcim spoločnostiam. Som veľmi zvedavý, akú bude mať tento nápad finálnu podobu a čo to bude v praxi znamenať pre dopravcov.

Foto: FB Polícia SR

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov