Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Fiat Panda: Konkurencia pre VW e-Up!

V januári minulého roku vznikol automobilový koncern Stellantis.

Taliani pripravujú elektrický comeback legendárneho modelu Fiat Panda, ktorý bude vychádzať zo štúdie Fiat Centoventi z roku 2019. Atraktívny dizajn a futuristický interiér nového Fiatu budú dôležité v súboji s konkurenciou vrátane „slovenského“ Volkswagenu e-Up! z Devínskej Novej Vsi.

V januári minulého roku vznikol automobilový koncern Stellantis, ktorý je fúziou francúzskej spoločnosti Groupe PSA a taliansko-americkej značky Fiat Chrysler Automobiles. Formálne sa jedná o akciovú spoločnosť so sídlom v Amsterdame, ktorá zastrešuje dcérske spoločnosti Peugeot, Chrysler, Opel, Citroën, Dodge a VIAC. Akcie firmy sú kótované na parížskej, milánskej a newyorskej burze.

Zámorské a nemecké automobilky sa zameriavajú na vrcholový a stredový segment trhu s elektromobilmi, ale Stellanllantis naopak plánuje zaútočiť na najnižší segment. Už na jar tohto roku by sa na starom kontinente mal ukázať nový Fiat Panda do zásuvky. Bude to však už čistý elektromobil. Nová Panda má podľa Olivera Francoisa, výkonného šéfa značky Fiat,pomôcť „prebudiť spiaceho obra“.

Cenovo by sa mal zaradiť pod Fiat 500e. Namiesto stredového displeja si pripnete vlastný mobil. Čo by mal bať štandard u viacerých automobilov. Fiat Panda ale určite nebude súťažiť s najvyššími výbavami Fiatu 500e. Jeho konkurentmi budú okrem Volkswagen e-Up! a Dacia Spring, najlacnejšie elektromobily na trhu. Výrobná verzia nového elektromobilu Fiat Panda má vychádzať z oceňovanej štúdie Fiat Centoventi z roku 2019.

Sparťanský design, obmedzený výber farieb, minimalizmus. Tým sa bude Fiat snažiť zraziť cenu čo najnižšie a urobiť z nového elektromobilu Fiat Panda najdostupnejší elektromobil. Fosílny a pôvodný model Fiat Panda patril medzi ikonické malé vozidlá, pre svoju úžitkovú hodnotu. Svojho času to bolo totiž najmenšie cenovo dostupné auto s pohonom 4×4. Takže ho využívali prakticky všetci vrátane vinohradníkov v zle dostupných viniciach.

Fiat chce vrátiť model Panda do hry ako alternatívu pre malý rodinný elektromobil a to všetko v snahe kompletne elektrifikovať svoju značku do roku 2030. Výkonný šéf značky Fiat Francois potvrdil, že spomínaná elektrifikácia bude založená na dvoch modeloch – elektrickej 500-ke a Centoventi. „To, čo môžem už s určitosťou povedať je, že teraz chceme oživiť naše dobré meno z minulosti,“ reagoval Francois, ktorý nechal otvorené, či model B-segmente bude nové Punto alebo „Super Panda.““

-jj-, zdroj a foto: Electrek.co, Stellantis a Fiat

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov