Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Cadillac InnerSpace EV: Autonómna vízia

Pneumatiky sú vyrobené z ryžových šupiek a oxidu kremičitého na báze sójového oleja.

Skutočné autonómne riadenie je ešte stále skôr sci-fi ako realita, ale automobilka Cadillac sa vďaka svojmu poslednému elektrickému konceptu pozerá už do blízkej budúcnosti. Dvojmiestne kupé s futuristickým interiérom bez volantu malo debut na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas.

Najnovšia štúdia EV od americkej značky Cadillac predáva budúcnosť s výraznými líniami a zameraním na interiér. Krátky predný previs v kombinácii s dlhou zadnou časťou dodáva modelu InnerSpace dojem pohybu, keď stojíte. Štandardné otváracie dvere sú kombinované s véčkovou strechou, ktorá umožňuje dramatické nastupovanie a vystupovanie A práve to je podstatou auta, ktoré je vyrobené tak, aby ho neriadili ľudia. Vnútri je panoramatický LED displej so širokým rozpätím a zalomením, ale aj lavicové sedadlo, ktoré v osobnom aute nebolo vidieť od zániku Crown Victoria a Town Car.

V snahe čo najúplnejšie izolovať cestujúcich od vonkajšieho sveta spoločnosť Goodyear poskytla pneumatiky vyrobené z ryžových šupiek a oxidu kremičitého na báze sójového oleja. Pneumatiky sú tiež vybavené technológiami SoundComfort a SightLine, ktoré informujú o tlaku, teplote, zaťažení a ďalších faktoroch. O podobných vozidlách sa hovorí nielen v médiách už dlhší čas. Napokon, v ich prípade je najdôležitejší fakt, že ich nebudeme môcť sami riadiť. Cadillac si vozidlo predstavuje ako úplne autonómny automobil, ktorý už nepotrebuje fyzický volant.

InnerSpace EV tiež nemá tradičnú palubnú dosku a cestujúci majú k dispozícii displej, ktoré zaberá celú šírku automobilu a poskytuje skvelý zážitok z rozšírenej reality. Obrazovka zobrazuje nielen okolie vozidla, ale má aj zábavné multimediálne funkcie. Zaujímavé je tiež riešenie radu sedadiel, kde sa z nich stáva akási sklopná lavica v štýle pohovky. Automobil nemá tlačidlá, fyzické spínače a všetky ovládače, ktorých by sa dalo dotýkať. Všetky funkcie budú k dispozícii prostredníctvom hlasových príkazov. Vonkajší design jasne odkazuje na príslušnosť ku zámorskej značke Cadillac.

Základom všetkého je v prípade Cadillaccu InnerSpace platforma Ultium od General Motors. Je vybavená okrem iného bezdrôtovým systémom správy batérie a jej moduly sú rozmiestnené po celom koncepčnom automobile. Vďaka tomu je možné optimalizovať kabínu pre väčšiu priestrannosť a pohodlie. Preto tiež môže mať vozidlo nízko-profilovú podlahu, ktorá poskytuje sedenie podobné športovému vozidlu. Cadillac InnerSpace zaujme plne uzavretou osvetlenou maskou chladiča lemovanou vertikálnymi LED svetlometmi. Dynamická silueta strechy dostala takmer vodorovné čelné sklo.

Vozidlá Cadillac z portfólia Halo Concept sú navrhnuté pre čo najjednoduchšie cestovanie výnimočnými automobilmi. Jedná sa o vízie pre budúce desaťročie. Tieto automobily ukazujú možnosti, ktoré vytvára komplexný prístup General Motors v oblasti technológií autonómneho pohonu,“ povedal výkonný riaditeľ GM Bryan Nesbitt: „Cieľom je vytvoriť svet bez dopravných nehôd, s nulovými emisiami a nulovými zápchami. Elektrifikácia autonómneho riadenia zásadne zmení úlohu automobilov. Skúmame, akým spôsobom bude možné tieto inovatívne koncepty používať v reálnom živote. Mobilitu si pritom predstavujeme ako spojenca wellness, ktorý poskytuje zákazníkom maximálny luxus a viac osobného času než kedykoľvek predtým.“

-jj-, zdroj a foto: Cadillac

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov