Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi charging hub: Letiskový komfort

Audi e-tron GT môže pri nabíjaní využívať najvyšší výkon až 270 kW.

V závere minulého kalendárneho roka odštartovala v Norimbergu pilotná prevádzka novej nabíjacej stanice Audi charging hub. V modernom a pohodlnom prostredí je možné si rezervovať šesť prípojok pre rýchle nabíjanie s nabíjacím výkonom až 320 kW.

Moderná rýchlonabíjacia stanica s rezervovateľnými miestami pre vysokovýkonné nabíjanie je zameraná okrem iného na majiteľov elektromobilov, ktorí nemôžu svoje vozidlá nabíjať doma. Audi charging hub bude okrem toho uspokojovať tiež špičky dopytu po nabíjaní v mestách. Prémiové zážitky z nabíjania uspokojí susediaci luxusný salónik. Základom nabíjacích centier Audi charging hub sú tzv. Cubes. Flexibilné kontajnerové kocky sa dajú na voľných plochách vystavať alebo demontovať v priebehu niekoľkých dní. Cubes ponúkajú dve rýchlonabíjacie prípojky na jednotku a je možné ich kombinovať v rôznych konšteláciách.

Ako zásobník elektrickej energie slúžia použité a upravené sady lítium-iontových akumulátorov, ktoré pochádzajú z demontovaných vozidiel používaných pri vývoji. To znižuje náklady a spotrebu surovín. Náročná infraštruktúra s vysokonapäťovým prívodom elektrickej energie a drahými transformátormi je aj tak zbytočná ako časovo náročné plánovanie. Audi charging hub prináša vďaka, akumulátorovému riešeniu rýchlonabíjaciu infraštruktúru aj tam, kde je pre tieto zariadenia nedostatočná elektrická sieť. Nabíjacím prípojkám v Norimbergu stačí pripojenie k beztak už dostupnej nízkonapäťovej elektrickej sieti, ktorá poskytuje „zelenú“ elektrickú energiu s príkonom len 200 kW.

Navyše, pre prevádzku nabíjacieho centra Audi charging hub je absolútne postačujúce vďaka batériám s kapacitou 2,45 MWh pre prechodné skladovanie elektrickej energie. Príkon 200 kW je pre priebežné nabíjanie akumulátorových modulov dostatočný. Fotovoltaické solárne panely na streche dodávajú ďalšiu „zelenú“ elektrickú energiu s výkonom až 30 kW. Zákazníci môžu nabíjať svoje elektromobily zo šiestich nabíjacích prípojok s výkonom až 320 kW. Celkovo je možné za deň nabiť približne 80 vozidiel bez toho, že by sa nabíjacie centrum dostalo na hranice svojich možností, či už sa jedná o kapacitu akumulátorov alebo pripojenie k elektrickej sieti s príkonom 200 kW.

Audi e-tron GT môže pri nabíjaní využívať najvyšší výkon až 270 kW. Štvordverové kupé tak doplní len za päť minút dostatok elektrickej energie na prekonanie vzdialenosti až 100 km.. Nabitie elektromobilu z piatich na 80 % trvá 23 minút. Zákazníci, ktorí sa rozhodnú používať vysokovýkonné nabíjacie stojany v nabíjacom centre Audi charging hub v Norimbergu a disponujú zmluvou o využívaní nabíjacích služieb e-tron Charging Service, môžu v súčasnosti nabíjať za cenu 31 centov za kilowatthodinu nezávisle na tarife. Audi charging hub je tak skutočnou alternatívou domáceho nabíjania.

V Bavorsku tak je k dispozícii nabíjanie pre ľudí v mestách za cenu, ktorá sa platí aj pri nabíjaní z domácej nástennej nabíjačky. Zákazníci značky Audi majú v aplikácii myAudi k dispozícii novú rezervačnú funkciu. Jedno zo šiestich nabíjacích miest si tak môžu komfortne rezervovať z chytrého telefónu. Samotné nabíjanie prebieha rýchlo a jednoducho. Vďaka systému PnC (Plug-and-Charge) bude počas pilotnej fázy možné využívať na dvoch zo šiestich nabíjacích prípojok nabíjanie aj bez karty RFID (Radio Frequency Identification) pri modeloch s funkciou Plug-and-Charge. Autentifikácia prebehne automaticky na základe šifrovanej komunikácie, akonáhle sa nabíjací kábel pripojí k vozidlu.

Predpokladom je model z radu e-tron kompatibilný s Plug-and-Charge a aktívny kontrakt na využívanie služieb e-tron Charging Service. Zákazníci môžu dobu, počas ktorej prebieha nabíjanie – napríklad v prípade modelov Audi e-tron alebo e-tron GT sa stavu nabitia 80 % dosiahne uplynutím 20 až 30 minút, stráviť v pohodlí luxusného salóniku v hornom podlaží. Skúšobná prevádzka v Norimbergu sa zameria na novú rezervačnú funkciu, očakávania zákazníkov ohľadne prémiových zážitkov pri nabíjaní a technické aspekty, akými sú napríklad požiadavky na moderné sady akumulátorov.

Audi chce navyše zistiť, v akých denných dobách bude stanica mimoriadne vyťažená. Cieľom je etablovať Audi charging hub medzi zákazníkov ako riešenie s príslušnou pridanou hodnotou. Audi preto ponúkne okrem nabíjania elektromobilov tiež ďalšie atraktívne služby: výmennú stanicu pre akumulátory elektrických cestných bicyklov, požičovňu elektrických kolobežiek, informácie o rôznych produktoch Audi a skúšobné jazdy s modelmi Audi Q4 e-tron a RS e-tron GT, o ktoré sa budú starať špecialisti značky Audi. Audi okrem toho ponúkne službu pre doručovanie potravín „just-in-time“, veľmi kvalitné gastronomické produkty z automatov a mobilné služby starostlivosti o vozidlo.

K bezbariérovému luxusnému salóniku s plochou 200 metrov štvorcových patrí tiež 40 metrov štvorcových veľká terasa nad kockami. Stredobodom pozornosti je blaho užívateľov, ktorí tam môžu pracovať alebo odpočívať. Na 98-palcovom displeji sa dajú konfigurovať modely Audi alebo získavať informácie o fungovaní nabíjacieho centra Audi charging hub a aktuálnych stavoch nabitia pripojených automobilov. V priebehu pilotného projektu v Norimberku od 10 do 19 h plnil želania návštevníkov a zákazníkov jeden zamestnanec. Nabíjacie prípojky a luxusný salónik budú k dispozícii nepretržite..

-jj-, zdroj a foto: Audi

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov