Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Porsche investuje do start-upu 1KOMMA5°

Iniciatíva značky Porsche na poli elektromobility má čím ďalej väčší rozsah.

Nemecká automobilka Porsche expanduje na poli technológií chytrých miest.r Svoje portfólio rozširuje o investície do start-upu 1KOMMA5°, v ktorom bude významným akcionárom.

Iniciatíva značky Porsche na poli elektromobility má čím ďalej väčší rozsah. Aktuálne automobilka Porsche, prostredníctvom svojej kapitálovej jednotky Porsche Ventures, oznámila expanziu svojho investičného portfólia do start-upu 1KOMMA5°. Ide o projekt so sídlom v nemeckom Hamburgu, ktorý má za cieľ rozšíriť trh s CO2 neutrálnymi energetickými riešeniami a klimatizačnými jednotkami pre domácnosti a významne tak urýchliť prechod k uhlíkovej neutralite energetiky.

Konkrétne sa 1KOMMA5° bude snažiť získať podiely vo významných európskych energetických spoločnostiach zameraných na obnoviteľné zdroje (solárne panely, tepelné čerpadlá, zásobárne energie), podporovať ich v náročnom procese digitalizácie a centralizácie administratívy a tiež poskytovať rastový kapitál. Súčasne s tým 1KOMMA5° vyvíja koncepty sieťových prepojeniach, ktoré sprístupnia inštalované zariadenie pre energetické služby budúcnosti prostredníctvom vlastných rozhraní a aplikácii – napríklad chytré elektrické tarify a koncepty virtuálnych elektrární.

Touto investíciou spoločnosť Porsche podtrhla svoje ambície na poli udržateľnosti aj mimo svoj hlavný biznis, ktorým stále zostáva výroba a predaj športových vozidiel. „Téma ‚smart cities‘ je pre Porsche celkom vzrušujúca oblastí. Ide nám predovšetkým o konektivitu, efektivitu a udržateľnosť miest,“ tvrdí Lutz Meschke, šéf výkonnej rady a člen výkonné rady pre financie a IT spoločnosti Porsche AG. „V Porsche si neustále kladieme otázku: ´Ako by sme ešte zlepšili kvalitu života v mestách? A nejde len o život na štyroch kolách. Práve preto 1KOMMA5° dokonale zapadá do našej investičnej stratégie,“ dodáva Meschke.

Našim cieľom je rozširovanie ponuky udržateľnej mobility. Tým sa dostávame na novú úroveň a zámerne sa zaoberáme kompletným hodnotovým reťazcom našich zákazníkov – od udržateľného procesu výroby a skladovania energie až po inteligentné vytváranie sieti a CO2 neutrálne využitie,“ komentuje situáciu Patrick Huke, riaditeľ Porsche Ventures Europe & Israel. „Počas nasledujúcich dvoch rokov chceme do akvizícií investovať viac ako 100 miliónov eur s cieľom byť ‚One Stop Shop‘ pre klimaticky neutrálne stavebné technológie,“ vysvetlil Philipp Schröder, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti 1KOMMA5°.

V roku 2022 potom start-up otvorí svoje obchody v nemeckých mestách, aby prezentoval myšlienky „uhlíkovo neutrálneho domova“ a „uhlíkovo neutrálnej kancelárii“. Prvé showroomy v štýle predajní Apple sú naplánované v hamburskom Binnenalsteru a v Lingen an der Ems. Napokon, názov 1KOMMA5° hovorí za všetko: start-up svojim obchodným modelom chce splniť ciele Parížskej klimatickej dohody a udržať nárast globálneho otepľovania pod 1,5° C.

Základnou myšlienkou 1KOMMA5° je, aby si každý človek, nezávisle na politickej situácii, mohol urobiť svoj domov uhlíkovo neutrálny a ešte u toho ušetril peniaze. S podporou spoločnosti Porsche sa chceme stať chrbticou decentralizovaného prechodu na obnoviteľné zdroje energie,“ dodal Schröder. Porsche Ventures je kapitálovou jednotkou spoločnosti Porsche AG s pobočkami v Stuttgarte, Berlíne, Tel Avive a Paolo Altu a Šanghaji. Zaoberá sa investíciami do inovatívnych technológií a obchodných modelov po celom svete.

Značka Porsche pôsobí na start-up scéne od roku 2016, pričom od tej doby vybudovala rozmanitý ekosystém preto, aby mohla spolupracovať práve s novými inovatívnymi spoločnosťami. Okrem Porsche Ventures zahŕňa ekosystém Porsche tiež technologický subjekt Porsche Digital, Forward 31 a prvotného investora APX (spoločný podnik s Axel Springer SE). Tento start-upový ekosystém si dal za cieľ ponúknuť ten správny kontakt pre akýkoľvek tím zakladateľov. A to bez ohľadu na to, v akej fáze vývoja sa ich start-up nachádza.

-jj-, zdroj a foto: Porsche

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov