Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mali by ste vedieť: Aj autobatéria potrebuje údržbu

Ďalšou témou k údržbe auta počas zimnej sezóny je údržba autobatérií. Zvyčajne práve v chladnom mrazivom období sa ukáže, ktorý zdroj už je slabý a bude sa oň treba starať.

Nie každá batéria, čo na prvú dobrú nenaštartuje, sa hneď musí vymeniť. V prvej fáze stačí batériu oživiť a správnym procesom nabitia zregenerovať. K týmto účelom slúžia napríklad aj inteligentné nabíjačky od spoločnosti OSRAM, ktoré nabíjajú všetky typy batérií, vrátane lítium-iónových, a to od 6V, cez 12V batérie s kapacitou až 170 Ah až po 24V batérie s kapacitou 70 Ah. Všetky modely majú záložnú funkciu, ktorá pomáha chrániť batériu pred vybitím v zime alebo pri dlhších odstávkach. Nabíjačky majú jasný LCD displej s podsvietením a všetky funkcie možno ovládať jediným tlačidlom. Majú aj ochranu, ktorá zabraňuje poškodeniu elektrického systému proti účinkom pri prepólovaní alebo skratu.

Keď je nabíjačka zapnutá, spustí viacstupňový nabíjací cyklus a automaticky prejde do udržiavacieho režimu, akonáhle je batéria plne nabitá – to zabraňuje prebíjaniu. Lítiové batérie sa nabíjajú v 7 krokoch, zatiaľ čo najbežnejšie olovené batérie/AGM v 9 krokoch. OSRAM BATTERYcharge sú kompatibilné s vozidlami so systémom štart-stop. Súčasťou ich vybavenia je okrem klasických kliešťových konektorov tiež kábel s kruhovými svorkami, ktorý je možné natrvalo inštalovať do automobilu, aby sa pripojenie nabíjačky uľahčilo.

Inteligentné nabíjačky nájdete tu:

https://www.osram.sk/am/automotive-care-a-equipment/index.jsp

Keď si nie ste istí, ako na tom vaša batéria je a nechcete byť nemilo prekvapený, nechajte sa pod stromček podarovať štartovacím zdrojom. Slúži ako núdzový zdroj pre naštartovanie vozidla a pritom ho môžete využiť ako powerbanku s USB konektormi pre nabíjanie tabletov, foťákov a mobilných telefónov alebo lampáš, čo sa v dlhých zimných večeroch môže hodiť. Na rozdiel od powerbanky alebo baterky s takým zdrojom naštartujete aj auto s až 8-litrovým benzínom alebo 4-litrovým nafťákom!

Štartovacie zdroje OSRAM nájdete tu:

https://www.osram.sk/am/automotive-care-a-equipment/battery_starters.jsp

Konkrétne model OSRAM BATTERYstart 200 je schopný naštartovať motor s objemom až 3 litre. Disponuje kapacitou batérie 6000 mAh, ponúka štartovací prúd 150 A a k jeho úplnému nabitiu stačia len 2 hodiny. Veľkosťou sa rovná bežnému 7-palcovému mobilnému telefónu. Model 300 má takmer rovnakú dĺžku a šírku ako menší štartér (168 × 88 mm), líši sa len hrúbkou, ktorá dosahuje 33 mm. Má však viac ako dvojnásobnú kapacitu (13 000 mAh), čo umožňuje naštartovať benzínový motor do 6 litrov alebo naftový motor do 3 litrov. Jeho nabíjanie trvá 3 hodiny. Model 400 je vďaka kapacite 16 800 mAh výkonný štartovací zdroj umožňujúci naštartovať benzínový motor do 8 litrov alebo vznetový motor s polovičným objemom (štartovací/špičkový prúd – 400 A/800 A).

Dodáva sa oproti predchádzajúcim modelom navyše s 12V napájacou autozásuvkou pre pripojenie napr. ventilátora alebo chladiaceho boxu. Jeho nabíjanie trvá 4 hodiny. Všetky vyššie uvedené modely sú vybavené ochranou proti prepólovaniu, skratu, prehriatiu a USB zásuvkami s možnosťou rýchleho nabíjania. Keď ste odmietaví voči všetkým možným chytrým zariadeniam, ešte pre vás máme jeden tip, a to štartovacie káble. Sú takou poistkou, keby niečo. Keď budete na horskej chate sami, tak vám síce nepomôžu ale keď budete partia na viacerých autách, tak si kamarátsky veľmi ľahko pomôžete.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov