Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Japonci nechcú len elektromobily, pre zachovanie spaľovákov spravia aj nemožné!

Japonskí výrobcovia veria, že rozvoj elektromobility nie je jediným spôsobom, ako dosiahnuť ekologickú neutralitu - a popravde ani sa nečudujeme, keďže nové elektromobily sú prekliate náročné na výrobu. Vytvorili teda alianciu, ktorá by hľadala riešenia na prežitie spaľovacích motorov.

Team Japan je nová aliancia, ktorá zahŕňa Toyota, Mazda, Subaru, Kawasaki a Yamahu. Päť japonských značiek má v úmysle spoločne hľadať alternatívy k elektrickému pohonu v osobných aj jednostopových vozidlách.Iniciatíva bola spustená a predstavená 13. novembra 2021 na tlačovej konferencii v Okayame. Toyota tam ukázala pretekársku Corollu s vodíkovým pohonom, ktorá bude súťažiť vo vytrvalostnej súťaži Super Taikyu Series. Do projektu sa zapojilo aj Subaru.

MAZDA3 sedan 2,0 Skyactiv-X – Športovec s gráciou

Mazda zas s podporou Toyoty zamýšľa predstaviť 1,5-litrový agregát Skyactiv-D poháňaný bionaftou. Motor nájde uplatnenie aj v motoršporte, ale predpokladám že len v nejakom cup-e a aj to som veľký pesimista. Súčasťou aliancie je aj Yamaha, ktorá sa bude podieľať na projektoch spojených s vodíkovým pohonom pre autá a motocykle. Kawasaki sa bude venovať podobným témam, no len v dvojkolesových tátošoch.

Tento krok ja osobne považujem za úplne racionálny. Sú proste oblasti, kde elektromobil nie je vhodný a pár rokov ešte určite nebude. Ľudia pri cestovaní autom chcú istotu, že neostanú visieť pre nedostatok štavy. Nabíjanie je totiž už teraz celkom veľký problém (absencia nabíjacích bodov v ľudnatých oblastiach). Ja sa tejto myšlienke teším, každopádne neviem, či sa toho dočkáme v EÚ, ktorá je prudko proti autám, a ako pohon budúcnosti pozná len elektrinu a vodík.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov