Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Fintice – Zabudnutý klenot

Fintice. Krásu a hodnotu renesančného kaštieľa zo 17. storočia nedávno ocenilo aj Ministerstvo kultúry SR.

Na našich potulkách Slovenskom sme sa tentoraz na chvíľu usadili v obci Fintice, ležiacej asi 10 minút cesty autom od metropoly východu – Prešova. Zaujal nás totiž obecný barokový kaštieľ prepojený s miestnym kostolom. Sídlo, ktoré sa historicky spája predovšetkým s rodom Dessewffyovcov. Podľa zachovaných informácií to bol práve gróf Samuel Dessewffy, ktorý sa v 18. storočí postaral o prerod kaštieľa do dnešnej podoby.

 

Reprezentatívna miestnosť

Na prízemí kaštieľa sa nachádza očarujúca sála s historickými maľbami a trojicou erbov rodu Dessewffyovcov. Ako sme sa neskôr dozvedeli, sú datované rokmi 1034, 1334 a 1775, pričom samotné maľby sú dobovým dielom maliara Horowitza. Unikátnu atmosféru vo vnútri sály dopĺňajú portréty najvýznamnejších členov šľachtického rodu.

Smutné obdobie

Poslední majitelia honosného sídla odišli z Fintíc v roku 1944 a na dlhé desaťročia tak zanechali kaštieľ i všetky k nemu patriace budovy napospas osudu. Neskôr priestory využívali rôzne inštitúcie komunistického režimu a tie nemali pre historické pamiatky žiadne pochopenie. Už beztak zničené priestory boli v 90. rokoch 20. storočia ešte viac poškodené. Neodborným zásahom robotníkov sa plastická výzdoba klenby takmer úplne znehodnotila.

Reportáž: Brezová pod Bradlom – Pocit krásy a hrdosti

Posun vďaka pokladu

V roku 2016 sa vo fintickom kaštieli našiel historický porcelán, ktorý v úkryte prežil aj najťažšie obdobia tohto sídla, aby neskôr pomohol dobrej veci. Obec Fintice totiž za nájdený poklad získala nálezné, čo bolo základom pre záchranu historického objektu. V roku 2018 sa potom začal mimoriadne náročný proces reštaurovania vzácnej nástennej maľby. Dnes si aj vďaka malému zázraku môže nádherné priestory kaštieľa vo Finticiach vychutnávať široká verejnosť. Sála sa dokonca prenajíma ako priestor na organizovanie svadieb či iných spoločenských udalostí. Barokové sídlo v obci Fintice však svojim návštevníkom ponúka omnoho viac, ako sa zmestilo do tohto textu. Ak sa niekedy budete nachádzať v okolí mesta Prešov, odporúčame vám navštíviť aj Fintice a toto jedinečné miesto, ktoré dýcha históriou.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov