Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Doosan Concept-X: Vízia autonómneho bagra

Concept-X je postavený na riadení s pomocou sietí 5G.

Juhokórejský výrobca kolových rýpadiel Doosan Infracore vyvinul ucelenú štúdiu autonómneho stroja Concept-X, ktorému dominuje bager s futuristickým designom. Na diaľku riadený stroj bez kabíny zaujme tiež viacerými možnosťami známych skôr zo sci-fi filmov.

Celé riešenie dostalo prestížne ocenenie za design. Tento koncept zvyšuje latku a posúva hranice technológie s ambiciózna vízia budúcnosti stavebného priemyslu. Bezobslužné nákladne automobily a rýpadlá pod dohľadom dronov zavádzajú sci-fi systémy a automobilový štýl do konvenčného sektoru „Možnosti sú nekonečné: vylepšená bezpečnosť, produktivita, presnosť a kvalita,“ uviedli designéri z designérskej divízie Doosan Infracore. Doosan vsadil na design odlišujúci jeho stroje od ostatných, ktoré sa medzi jednotlivými značkami v podstate až na farebnosť príliš neodlišovali.

Bager či skôr rýpadlo má zaoblené tvary, strieborno-čiernu farebnú kombináciu a efektné líniové osvetlenie. Concept-X je postavený na riadení s pomocou sietí 5G. Concept-X je komplexné kontrolné riešenie. Môže sa použiť na prieskum topografie pracovisko pomocou 3D skenovania prostredníctvom dronov pre určenie operačných plánov na základe topografických údajov a prevádzkovaní stavebných strojov, ako sú rýpadlá a kolové nakladače, bez ľudského zásahu. Concept-X znamená realizáciu staveniska budúcnosti tým, že umožňuje realizovať všetky nebezpečné stavebné práce výhradne pomocou strojov. Ľudský personál sa tak môže sústrediť na sofistikovanejšie analytické úlohy a riadenie.

Hoci už boli v oblasti stavebných strojov predstavené určité samostatné bezobslužné technológie, uvedenie bezobslužných automatizačných technológií od spoločnosti Doosan Infracore v celom procese prevádzky na stavenisku – od prieskumu po ovládanie stavebných strojov – je prvý svojho druhu na svete. Concept-X zahŕňa širokú škálu špičkových technológií štvrtej priemyslovej revolúcie. Konkrétne je to napríklad rozpoznávanie obrazu, kognitívne/riadiace technológie, technológie autonómneho riadenia, diaľkové ovládanie pomocou 5G, 3D prieskumy pomocou dronov, presné odhady a priradenie pracovnej záťaže aj technológie predikcie porúch.

Doosan prezentoval technológiu navrhnutú na vytvorenie trojrozmerných máp pracoviska s údajmi získanými z prieskumu pomocou dronov a technológii, ktoré umožňujú stavebným strojom vykonávať optimalizované bezobslužné operácie podľa situácie na mieste. Spoločnosť Doosan Infracore ukázala technológie, ktoré umožňujú sledovanie postupu prác v reálnom čase prostredníctvom komplexného kontrolného riešenia X-Center. Toto riešenie výrazne zvýši produktivitu a ekonomickú návratnosť obmedzením času a nákladov potrebných na prevádzku stavebných zariadení Zároveň bude znamenať revolučné zlepšenie v otázke bezpečnosti na stavenisku.

Spoločnosť Doosan Infracore plánuje Concept-X komercializovať do roku 2025. V roku 2018 spoločnosť Doosan Infracore v spolupráci so firmou LG U+ po prvý raz na svete predstavila technológiu diaľkového ovládania na báze 5G. „Concept-X nie len bezobslužná technológia, skôr integruje viac najmodernejších technológií, ktoré dokážu okamžite reagovať na akékoľvek zmeny, ktoré môžu na staveniskách súčasne nastať,“ vyhlásil prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Doosan Infracore, Dongyoun Sohn: „Stane sa technológiou zameranou na človeka, ktorá nielenže prináša pozoruhodné zlepšenia v oblasti ekonomiky a bezpečnosti, ale tiež vytvára viac pracovných miest v high-tech odvetviach.“

Spoločnosť Doosan Infracore sa okrem vlastného nezávislého technologického vývoja zaoberá aj rôznymi formami otvorených inovácií, vrátane spolupráce s inými spoločnosťami a školami, ako aj investíciami do start-upov. Spoločnosť sa zapojila do priemyslovo-akademickej spolupráce s univerzitami Seoul National University, Yonsei University a Hanyang University s cieľom vyvinúť nové technológie súvisiace s prevádzkou stavebných zariadení na báze umelej inteligencie, 3D prieskumom pomocou dronov a analýzou prevádzkových údajov.

-jj-, zdroj a foto: Doosan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov