Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Smart Concept 1: Futuristický crossover

Vznikal ako produkt novej aliancie v rámci záchrany a revitalizácie značky.

Nemecká automobilka Smart sa po dlhšej prestávke opäť ozvala, ale tentoraz zabudnite na „drobčeka“. Na Nedávnom autosalóne v Mníchove predstavila svoj Smart Concept 1, ktorý je dôkazom výraznej modernizácie a atraktívneho dizajnu.

Smarti Concept je na prvý pohľad futuristický, aerodynamický, transparentný crossover s prekvapujúcim interiérom. Od roku 1997 si značka Smart budovala imidž priekopníka mestskej mobility. Počas tej „bradatej“ periódy sa dizajnový jazyk aj pohon vozidiel výrazne premenili. Smart ide s dobou, čo dokazuje ďalšou generáciou svojich vozidiel, zatiaľ len ako lákavá štúdia. Nový Smart Concept 1 sa svojimi rozmermi doťahuje na model Mini Countryman, ktorý už rozhodne nemožno považovať za malé auto.

Vznikal ako produkt novej aliancie, ktorú v rámci záchrany a revitalizácie značky nachádzajúcej sa v ekonomickej kríze, vytvoril Daimler s čínskym koncernom Geely. A práve Smart Concept 1 je prvým výstupom ich spoločných aktivít a ukazuje na elektrickú budúcnosť značky. Smart Concept 1 meria na dĺžku 419 cm, na šírku 1,91 m a na výšku 1,7 m, čím sa pomaly doťahuje Mini Countryman. Koncept vznikal ako čisto elektrický model na platforme Geely, pričom ponúka slušný rázvor 275 cm a len minimálne previsy karoséria, vďaka čomu by mal ponúkať bohatý vnútorný priestor.

Technické špecifikácie zatiaľ nemecká automobilka oficiálne nezverejnila, ,ale základom vozidla by však mala byť platforma Geely Sustainable Experience Architecture (SEA). Karoséria bola navrhnutá podľa úplne nového designu, štýlom však odpovedá bežným crossoverom. K zaujímavostiam patrí štýlový „plávajúci“ C-stĺpik, dvojfarebné lakovanie, 21.palcové kolesá v podbehoch alebo LED svetlá prepojené svietiacim pruhom. Štvormiestne vozidlo má príjemné aerodynamické krivky, výraznú masku, úzke svetlomety a výrazné blatníky.

Smart Concept 1 je postavený z väčšej časti na sklenných plochách. Presklená strecha akoby levitovala a je len zlatou linkou oddelená od karosérie automobilu. Dvere sa otvárajú od seba, čo najmä v prípade tých zadných nie je úplne obvyklé. Interiér je dokonca futuristickejší než exteriér. Dominantné sú organicky tvarované sedadlá aj palubní doska. Veľkým výstrelkom je použitie lesklej zlatej farby. Samotná kabína je minimalistická, pôsobí však vzdušne a optický priestranne. K tomu rozhodne prispieva aj spomínaná presklená strecha konceptu ideálna nielen pre zamilované dvojice.

Palubnej doske potom dominuje veľký 12,8-palcový dotykový displej infotainmentu. Vozidlo by malo podporovať bezdrôtové aktualizácie, nebude chýbať rada technologických asistentov a samozrejmosťou by malo byť aj hodnotnejšie spracovanie. Vedenie značky Smart sľúbilo, že produkčná verzia ponúkne „najvyššiu úroveň dynamického riadenia,“ čo je zaujímavá výzva. Rovnako ako podpora vysokorýchlostného nabíjania. Crossover by sa mal na trhu objaviť v priebehu roka 2022, ale vyrábať sa bude len v Číne.

-jj-, text a foto: Smart

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov