Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dušičky sú za dverami a s nimi aj sviatoční vodiči

Dušičky sú sviatok sťahovania národov. Cesty sú viac preplnené, ba prepachté. Za volanty v týchto dňoch sadajú aj takí vodiči, ktorí s autom nevybehnú za hranice okresu ako je rok dlhý. Veľké presuny začínajú už dnes,. Kto môže, berie si dovolenku. Všade budú sviatoční vodiči. Potrvá to asi až do pondelka budúceho týždňa. Pripravte si pevné nervy, zhovievavosť a empatiu. Tie tri veci vám na cestách pomôžu najviac!

Tento sviatok má okrem vyššie spomenutých aj ďalšie špecifiká. Tradične aj tento rok sa tesne pred dušičkami posúva čas. Tento fakt na veľa ľudí vplýva negatívne, hoci nie všetci si to pripustia. Je jeseň, s ňou sychravé počasie, preto nezabudnite na heslo vidieť a byť videný. A to sa týka aj peších, aj vodičov. Navyše, na množstve úsekov opravujú cesty. Je veľmi pravdepodobné, že si postojíte v kolónach. Zvlášť veľký pozor v dedinke Hybe ak použijete trasu cez Čertovicu, kde je vyfrézovaná cesta na jednom úseku praktický „do živého“ a na trase z Prešova do Vranova n. Topľou, kde je značenie „selé zle“ (pozdravujem dopravného inžiniera a aj realizátora prác) a rovnako vás prekvapia ostré vyfrézované skoky a hupaky.

Chcem apelovať na vodičov. V blízkosti cintorínov bude veľký pohyb ľudí, takže je pravdepodobná aj prítomnosť mestskej a štátnej polície. V blízkosti veľkých cintorínov miest budú určite. Riaďte sa ich pokynmi a zbytočne ich neotravujte otázkami, na ktoré vám aj tak s vysokou pravdepodobnosťou neodpovedajú, alebo nebudú vedieť odpovedať. Riaďte sa ich pokynmi a keď vás raz posielajú iným smerom, zbytočne o tom nefilozofujte. Spomaľujete tak premávku. Ak by si každý odbočil pri veľkom cintoríne tam, kde v tú chvíľu chce, tak možno práve vy by ste sa k hrobu dostali až na ďalší deň. Argument, že máte v kufri plno vencov a sú ťažké, neobstojí. Ak vám raz dáva policajt pokyn a vy ho neuposlúchnete, počítajte aj s možnosťou prísnej sankcie. A je jedno, že sú sviatky.

Veľa ľudí si prichádza uctiť zosnulých z veľkej diaľky. Na dané miesta prichádzajú niekedy iba raz ročne. Pre tento sviatok je typické, že sa v rôznych mestách a obciach dočasne mení organizácia dopravy. Nejazdite preto podľa pamäti. Rovnako je možné, že sa za ten rok organizácia dopravy v meste zmenila. Z obojsmerných ulíc sa mohli stať jednosmerky, cesty, ktoré boli niekedy hlavné, sú razom vedľajšie a pod. Majte oči na stopkách a sledujte dopravné značky.

Veľký chaos vzniká aj pri parkovaní. Neparkujte nevhodne. Keď si nie ste istí, radšej zaparkujte o trochu ďalej a prejdite sa. Neublíži vám to… Samozrejme, ak je to vo vašich silách. Dbajte na ponechanie dostatočne širokej uličky. Je možné, že okrem chodcov sa budú na cintoríny ponáhľať aj záchranné zložky (hroby zvyknú horieť…). A možno práve kvôli vášmu autu nebudú môcť prejsť hasiči uhasiť požiar… V tieto dni si ľudia chodia uctiť zosnulých aj na miesta, kde tragicky vyhasol ich život. Ničím výnimočným nie sú odstavené autá na krajnici, ľudia pohybujúci sa bez označenia na miestach, kde by ste to inokedy nečakali a pod.

Ako parkovať motorku či skúter?

Celkovo uberte plyn, zvýšte ostražitosť, nedajte sa zbytočne rozptyľovať. Je to viac ako nutné, keďže za posledné roky ide s týmto sviatkom ruka v ruke aj zubatá, ktorá s obľubou kosí na cestách. A ako spomínam hore, pribaľte si trpezlivosť a empatiu. Nad nerozhodnými vodičmi a stresmenmi sa len pousmejte, nech vás hreje pocit, že ste to čakali a máte ich prečítaných. 🙂

Foto: Fotograf Staško

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov