Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ako parkovať motorku či skúter?

Pri parkovaní motorky alebo skútra myslite na komfort chodcov i vodičov áut.

Parkovanie motoriek a skútrov opakovane každý rok prebúdza vášne. Chodci hromžia, keď motocykle a skútre stoja na chodníku, vodiči áut zasa, keď stoja v parkovacom boxe pre autá. Kto je v práve, ako by sme mali parkovať motocykel alebo skúter?

Pokojne aj na chodníku

Od roku 2014 platí na Slovensku zákon, ktorý povoľuje zaparkovať bicykle, motocykle a skútre na chodníkoch. Jedinou podmienkou je, že musíte nechať pre chodcov voľnú časť chodníka v šírke najmenej 1,5 metra. Platí však ešte jedna zásada, a to, že na motorke nemôžete po chodníku jazdiť. Mali by ste ju z cesty na chodník vytlačiť, čo je cez obrubník absolútne nemožné. Takže na chodník vyjdite čo najbližšie k miestu, kde chcete zaparkovať. Podobne aj keď odchádzate, mali by ste motorku alebo skúter vytlačiť na cestu. Ak na ňom teda chcete zaparkovať, motorku si treba z cesty na chodník odtlačiť.

Zákon nedefinuje, na ktorej strane chodníka máte motorku zaparkovať, preto sa rozhodujte vždy podľa situácie tak, aby váš motocykel tvoril čo najmenšiu prekážku a čo najmenej iritoval chodcov. Keď je napríklad na strane privrátenej k vozovke stromoradie, rad stĺpov verejného osvetlenia alebo kvetináče, zaparkujte motorku v jednej línii s nimi. Väčšinou je však vhodnejšie parkovať motorku ku stene. Zákon zároveň hovorí, že motorku môžete na chodníku zaparkovať aj v prípade, že ide o „zónu s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a v zóne s plateným alebo regulovaným státím“. Argumentom, prečo zaparkovať motorku na chodníku (pri dodržaní všetkých pravidiel), je tiež (ne)potreba platiť za parkovacie miesto aj tam, kde sa za parkovanie obyčajne platí. Ak by ste svoju motorku zaparkovali v spomínanej oblasti na miesto vyhradené pre autá, museli by ste tiež platiť parkovné. Zákon vyslovene nezakazuje parkovať motorku na vyznačenom parkovacom mieste pre autá, no nie je to seriózne voči vodičom áut. Zbytočne im totiž uberáte o beztak málo parkovacích miest.

Má to svoje limity

Viacero všeobecne platných pravidiel parkovania však platí aj pre motorkárov. Vzťahuje sa na nich napríklad zákaz parkovať na zeleni, popri ceste v oblasti so zákazom státia alebo zastavenia, či na mieste, kde sa nachádza žltá čiara. Predovšetkým však platí (nielen pre motorkárov), aby ste parkovali s rozumom!

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov