Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW M135i xDrive – Úpravy pre ešte viac zážitkov!

BMW zdokonalilo vlastnosti svojho štvorvalcového vysoko výkonného modelu z prémiového kompaktného segmentu inšpirovaného pretekárskymi okruhmi. Detailné vylepšenia komponentov podvozka dodávajú modelu BMW M135i xDrive výrazne lepšie výkonnostné vlastnosti. A vďaka upravenému zvukovému prejavu v interiéri vozidla je zážitok z jazdy ešte emotívnejší.

Špičkový výkon štvorvalcového motora s výkonom 225 kW (306 k) a technológiou BMW TwinPower Turbo pod kapotou modelu BMW M135i xDrive pracuje ešte efektívnejšie než kedykoľvek predtým, aby priniesol podmanivú dynamiku a radosť z jazdy, ktorými sa automobilka BMW preslávila. Detailné úpravy nastavení technológie podvozka vyrobeného na mieru majú za následok ešte lepšie uchytenie a zaistenie presne kontrolovateľných jazdných vlastností a to aj pri ostrých jazdách na okruhu. Upravená trakcia umožňuje vodičom, aby bez rušenia  preskúmali výkonové limity vozidla a to aj pri extrémne rýchlych prejazdoch zákrutami.

Ostrejšia dynamika v zákrutách vďaka optimalizovaným hodnotám odklonu, novému uloženiu a presnému vyladeniu systémov pruženia a tlmenia.

Hodnoty odklonu predných kolies sa zvýšili, aby sa vďaka tomu upravila absorpcia bočných síl pri prejazde zákrut. Nové dodatočne použité hydraulické uloženie zabezpečuje pripevnenie lichobežníkových priečnych ramien prednej nápravy, pričom prepracované boli aj úchyty vlečných a riadiacich ramien na zadnej náprave. Súčasne sa zmenilo aj nastavenie systémov pruženia a tlmenia. Výsledkom je výrazná úprava nakláňania v zákrutách, čo má priaznivý vplyv na pocit z riadenia v momentoch, keď sa naplno skúšajú športové schopnosti vozidla.

Tento najnovší súbor úprav posilňuje záväzok modelu BMW M135 xDrive sprostredkovať pre značku BMW charakteristickú radosť z jazdy. Technológia podvozka dokonale dopĺňa extrémne športové výkonové vlastnosti motora a vynikajúco spolupracuje aj s inteligentným pohonom všetkých kolies BMW xDrive a dovedna tak vznikol perfektne zladený celkový balík zameraný na mimoriadne očarujúcu jazdu. Kompaktný model BMW M sa štandardne dodáva s obmedzovaním preklzu kolies umiestneným blízko aktuátora (lineárny pohon prevádzajúci rotačný pohyb na priamočiary) integrovaného do riadiacej jednotky motora. Výsledné skrátenie signálnych dráh umožňuje ovládať trakciu až desaťkrát rýchlejšie ako pri bežných systémoch a to najmä pri rozbiehaní, na klzkom povrchu a počas dynamických prejazdov zákrut. Model BMW M135i xDrive okrem toho na ovládanie predných kolies využíva aj mechanický samosvorný diferenciál. Súčasťou štandardnej výbavy vozidla je aj osemstupňová prevodovka Steptronic Sport, ktorá zvyšuje trakciu i smerovú stabilitu vozidla a spolu s nimi aj obratnosť a dynamiku pri prejazde zákrut. Vďaka 36-percentnej svornosti pri akcelerácii a 26-percentnej pri predbiehaní je diferenciál schopný prenášať na predné koleso s lepšou priľnavosťou podľa potreby aj dodatočný krútiaci moment. Na mieru upravenú stabilizačnú funkciu Dynamic Stability Control (DSC) dopĺňa v modeli BMW M135i xDrive systém Performance Control, ktorý pri tvrdom brzdení upravuje prejavy riadenia vozidla.

Súčasťou štandardnej výbavy modelu BMW M135i xDrive sú aj špeciálne vyladené riadenie M Sport a mimoriadne výkonné brzdy M Sport. Kompaktný športový automobil štandardne opúšťa továreň na 18-palcových M diskoch kolies z ľahkých zliatin s možnosťou výberu 19-palcových diskov kolies z ľahkých zliatin v rôznych dizajnových vyhotoveniach.

BMW M135i xDrive – Zbohom predsudky!

Akustický zážitok v kabíne.

Výfukový systém s dvojitými koncovkami uľahčuje nárast energie z motora pomocou zníženého protitlaku a súčasne vytvára i charakteristický akustický prejav. Výrazný emotívny zvuk sa prenáša aj do interiéru, kde ho starostlivo zosilňujú reproduktory audiosystému.

Upravený soundtrack podporuje typický zvuk štvorvalcového motora modelu BMW M a všetci na palube si ho užijú autentickejšie než kedykoľvek predtým. Okamžitá reakcia na každý pohyb akcelerátora sa prevádza na primerané akustické prejavy. Od silného nárastu krútiaceho momentu pri zrýchľovaní, až po pokles zaťaženia pri preraďovaní. Aktuálny prevádzkový stav pohonnej jednotky možno vždy zreteľne rozpoznať. Naštartovanie motora rozozvučí zvukovú kulisu vytvorenú špeciálne pre tento model, čím sa bohatý akustický zážitok v interiéri vozidla rozšíri o ďalší aspekt.

Nové laky pre pôsobivý vzhľad.

Do ponuky sa dostala aj nová paleta obzvlášť výrazných lakov, ktoré takto sprevádzajú vylepšenia výkonu a podčiarkujú individuálny charakter modelu BMW M135i xDrive. Jednotlivé laky z ponuky BMW Individual a špeciálne požiadavky zákazníkov teraz možno začleniť priamo do výrobného procesu v závode spoločnosti BMW Group v Lipsku, kde tento kompaktný model vzniká. Špeciálne farby si vyžadujú dodatočný servis a technickú podporu so zvýšeným podielom procesov s potrebou ručnej práce. Za týmto účelom sa upravila existujúca lakovňa a počet zamestnancov, ktorí tam pracujú, sa zvýšil o desať osôb.

Laky z ponuky BMW Individual prinášajú vysoko výkonnému modelu ešte väčší vizuálny dojem z vozidla navrhnutého v modernom dizajnovom jazyku a so štýlovými prvkami vytvorenými na mieru. K novým prírastkom v palete farieb karosérie modelu BMW M135i xDrive patrí žltý nemetalický M odtieň laku Sao Paulo Yellow ako aj matné povrchové úpravy vo farbách oranžová metalíza Frozen Orange a sivá metalíza Frozen Pure Grey.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov