Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW i Vision Circular: Štúdia bavoráka “2040”

Atraktívne mestské štvormiestne vozidlo má čisto elektrický pohon.

Nemecká automobilka BMW už myslí na budúcnosť. Práve preto na autosalóne IAA Mobility v Mníchove ukázala svetu koncept kompaktného elektromobilu BMW i Vision Circular. Vedenie značky hovorí o vízii „bavoráku“ nižšej strednej triedy na rok 2040, ktorý je zameraný na „udržateľný luxus“.

Atraktívne mestské štvormiestne vozidlo má čisto elektrický pohon a pri približne štvormetrovej dĺžke má ponúknuť veľkorysý vnútorný priestor. Okrem toho tento automobil navrhli v súlade s princípmi cirkulárnej ekonomiky. To znamená, že BMW pri návrhu myslelo na čo najväčšie použitie recyklovaných materiálov a všeobecne čo najnižšie množstvo dielov. Bavorská spoločnosť, rovnako ako aj ostatné európske automobilky, usiluje o dosiahnutie klimatickej neutrality.  Hlavným cieľom techniky BMW i Vision Circular bolo vytvoriť vozidlo, ktoré dosahuje 100% využitie recyklovaných materiálov a súčasne 100% recyklovateľnosť.

Plne recyklovateľná je aj batéria s pevným elektrolytom, ktorá je vyrobená takmer výhradne z materiálov pochádzajúcich z recyklačného procesu. Z dôvodu dokonalej recyklovateľnosti BMW ale napríklad nepoužíva lepené spoje alebo kompozitné materiály, namiesto toho vsadilo na iné typy spojov, ako sú popruhy, lisovacie čapy a rýchloupínacie prvky. Nový koncept elektromobilu BMW je postavený na výraznom designe s novou siluetou, veľkorysom vnútornom priestore, cirkulárnej ekonomike, druhotných materiáloch a rafinovanom povrchu namiesto klasického laku. Puristická predná časť jasne vyjadruje estetickú silu cirkulárnej konštrukcie.

V súlade so zásadami Re:Think a Re:Duce bol počet dielov na prednej partii maximálne redukovaný. Namiesto chromovaného rámčeka a priečok navrhli masku po novom ako dva digitálne povrchy.  Plochy ľadviniek po celej šírke prednej časti spojujú svetlomety a masku do nezameniteľnej podoby dvojitých ľadviniek, ktorá je aj naďalej jasným identifikátorom BMW. Zároveň sa plocha ľadviniek mení na grafické rozhranie. Z princípu cirkulárnej konštrukcie vyžaruje puristická čistota aj pri pohľade z boku. BMW i Vision Circular má jednopriestorovú koncepciu zloženú z malého počtu dielov, pričom množstvo rôznych druhov použitých materiálov je redukované na minimum.

V exteriéri BMW i Vision Circular dominuje luxusná atmosféra vytvorená materiálmi a originálnymi  výrobnými postupmi, ktoré svedčia o zodpovednom prístupe k životnému prostrediu a jeho zdrojom. Interiér BMW i Vision Circular ukazuje, čo bude v budúcnosti možné dosiahnuť v otázkach cirkularity a účelného výberu materiálov. Súčasne však poukazuje na to, aká zaujímavá estetika by vďaka tomu mohla vzniknúť. Ide nielen o použitie správnych základných materiálov s čo najmenšou rôznorodosťou, ale tiež o chytré nové techniky ich spojovania, ktoré sa pre neskoršie uľahčenie demontáže a triedenia vyhýbajú použitiu lepidiel.

Aby sa minimalizovalo množstvo odpadu a odrezkov, budú všetky súčasti vyrábané presne na mieru pomocou postupov, ako je napríklad 3D tlač. Všetok prebytočný materiál sa bude systematicky vracať späť do kolobehu používaných materiálov. Ako sme už spomenuli, BMW i Vision Circular nemá lak karosérie. Hlavná časť karosérie je vyrobená z druhotného hliníku so svetle zlatou eloxovanou povrchovou úpravou. Zadná časť ponúka sýto farebný povrch z tepelne spracovanej ocele. Za zmienku stoja tiež pneumatiky z certifikovaného, udržateľne pestovaného prírodného kaučuku s mierne transparentným vzhľadom.

Do zmesi pneumatík sú na spevnenie pridané farebné recyklované gumené častice, ktoré vytvárajú zaujímavý efekt, ráfiky kolies sú navrhnuté a vyrobené s použitím minima materiálov. Palubná doska okrem designu aj spracovania zaujme absenciu displejov a ovládacích prvkov. BMW namiesto toho vsadilo na gigantický head-up displej, ktorý dôležité informácie premieta na spodnú plochu čelného okna po celej jeho šírke. O technike výrobca mnoho informácií  však zatiaľ neposkytol. Vieme len, že koncept počíta s možnosťou obojsmerného nabíjania. Vozidlo tak môže fungovať ako mobilný zásobník energie a môže dodávať energii svojmu okoliu, napríklad budovám a infraštruktúre. Dokonca môže byť dodávaný späť do elektrickej siete.

-jj- , zdroj: BMW

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov