Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Pre túto chybu možno nepríde pomoc včas!

Zle zaparkované vozidlá na sídliskách a v husto obývaných mestských oblastiach výrazne komplikujú prácu záchranným zložkám a najmä ich príjazd na miesto udalosti.

Pre túto chybu možno nepríde pomoc včas!

Zle zaparkované vozidlá na sídliskách a v husto obývaných mestských oblastiach výrazne komplikujú prácu záchranným zložkám a najmä ich príjazd na miesto udalosti.

Keď pôjde o život, preparkovať nestihnete. Preto Hasičský a záchranný zbor SR upozorňuje občanov, že keď pôjde o život, preparkovať jednoducho nestihnete. Zaparkované vozidlo, ktoré bráni prejazdu hasičskej techniky oberá zasahujúcich hasičov o dôležité sekundy, ktoré vo väčšine prípadov rozhodujú o záchrane života a zdravia osôb.  Správnym parkovaním a umožnením prejazdu hasičskej technike môžete zachrániť život.

Preto vodičov UPOZORŇUJEME:

  • neparkujte v križovatkách a vo vzdialenosti kratšej ako 5 metrov
  • neparkujte pred vchodom do bytového domu
  • neparkujte na a v blízkosti uzáverov podzemných a nadzemných hydrantov
  • neparkujte na nástupných plochách pre hasičské vozidlá a na komunikáciách k nim vedúcich

A ako parkovať podľa HaZZ?

  • parkujte podľa možnosti iba v jednom jazdnom pruhu
  • parkujte tak, aby bola zabezpečená trvalo voľná šírka 3 metre
  • v zákrutách parkujte tak, aby bola zabezpečená trvalo voľná šírka komunikácie minimálne 4 m

Každý vodič by v prvom rade mal rešpektovať dopravné značenie a parkovať na miestach na to určených. V prípade, že vodič zaparkuje svoj automobil mimo vyznačené parkovacie miesto, mal by myslieť na skutočnosť, že hasičská technika potrebuje na prejazd minimálne 3 metre.

Odkiaľ ich vziať?

To nerieši vôbec nikto. Ale že naozaj nikto. Naozaj nikoho z kompetentných netrápi, že uličky sú úzke a parkovacie miesta sú zakreslené od Pavla do Šavla. Neostáva nám nič iné, ako pri parkovaní používať hlavu. Nie len preto, aby sme nemali obité alebo inak poškodené auto, ale aj preto že neštastie naozaj nechodí po horách, ale po ľuďoch. Pri nešťastnej udalosti sa počítajú sekundy a nikdy neviete, ku komu sa záchranné zložky na majáky ponáhľajú. Je smutné, že parkovacie politiky sú skôr o biznise a napĺňaní obecnej pokladnice, ako o riešení skutočných problémov a rizík.

Zdroj a foto: HaZZ

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov