Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rolls-Royce Dawn podľa Kenga Kumu

Dawn zo zákazkového programu Bespoke vyrobili pre majiteľa The Kita Tea House.

Spoločnosť Rolls-Royce Motor Cars a japonský architekt Kengo Kuma prepojili luxusný svet automobilov a architektúry v novom zákazkovom vozidle Dawn. Jedinečnú limuzínu predstavili ako pôsobivé vyobrazenie rezidencie The Kita v centre Tokia, ktorú navrhol práve Kuma na základe zadania globálneho developera luxusných nehnuteľností – Westbank.

Luxusné vozidlo Dawn zo zákazkového programu Bespoke vyrobili výhradne pre majiteľa jedinečného viacúrovňového obydlia The Kita Tea House umiestneného v centrálnej, ale napriek tomu pokojnej, štvrti japonskej metropoly. Penthouse je pomenovaný práve po čajovni na jeho streche, z ktorej je úžasný výhľad na les Svätyne Meidži a znovuobnovený Japonský národný štadión od architekta Kengo Kumy. Ako je pre architektúru Kenga Kumy charakteristické, „The Kita“ spochybňuje tradičné chápanie vzájomného vzťahu medzi interiérom a exteriérom.

Model Dawn s otvorenou strechou teda predstavoval akési prírodné plátno pre vytvorenie jedinečného automobilu so súkromným bezpečným vnútorným priestorom, kde ale zároveň nie ste nikdy odpojení od sveta vonkajšieho. Prvoradým zámerom štýlu nového vozidla Dawn bolo dosiahnutie povestnej japonskej krehkosti s dôrazom na precíznosť videnú v čistých líniách budovy. Tá vytvára jasné štruktúry s dojmom pokojného hlbokého designu, ktorý sa postupne nenápadne odhaľuje.

Automobil aj celá rezidencia majú zároveň veľmi silnú vizuálnu identitu a veľkorysé proporcie, ktoré prevyšujú japonské normy. Na prvý pohľad je automobil neutrálny, ale má hlbokú atmosféru, zároveň je veľmi praktický, a napriek tomu extrémne pohodlný. Exteriér modelu Dawn je vyvedený vo farbe Silver Haze, ktorá odkazuje na strieborno-šedé tóny základných stavebných materiálov budovy. Keď je lak osvetlený slnečnými lúčmi, odhalí farba svoje hrejivé bronzové odlesky, ktoré čerpajú inšpiráciu z odtieňa „koši“ okenných clôn na vonkajšej strane domu a z bronzových detailov interiéru.

Vonkajší vzhľad limuzíny Rolls-Royce na objednávku dopĺňa elegantná strieborná kapota a čisto čierna línia na boku auta. Prírodný materiál s otvorenými pórmi „Royal Walnut“ v zadnej časti luxusného vozidla spája hrejivý a intímny pocit z interiéru aj exteriéru a odkazuje na bohaté obloženie rovnakým materiálom vo vstupnej hale budovy. Vo vnútri na palubnej doske je vôbec po prvý raz použitá unikátna technológia povrchovej úpravy. Po celej šírke interiéru prechádzajú horizontálne „ombré“ línie zo svetlého odtieňa „Piano Selby Grey“ až do farby „Piano Black“, ktorá odkazuje na zvodné a inovatívne materiály budovy.

Farebné prechody z luminiscentného šedého škvrnitého mramoru „Bianco Carrara“ prechádza cez svetlo šedú leštenú nerezovú oceľ až k odtieňom šedých, tmavo žulových a kovových dlaždíc. Na palubnej doske je umiestnená tiež nerezová doštička s logom budovy „The Kita“ a jedná sa o vôbec najjemnejší príklad podobnej ozdoby vytvorenej v rámci programu Rolls-Royce Bespoke Collective. Tiež predstavuje gesto solidárnosti s veľkým majstrovstvom, ktorá sprevádzala vznik nerezových doplnkov v rezidencii. Rovnaký mriežkový motív je aplikovaný aj na výšivke prednej opierky hlavy a na zadnom paneli medzi sedačkami.

Medzi finálne úpravy patria aj špeciálne na mieru navrhnuté hodiny a farba dáždnikov, ktoré sú prispôsobené designu interiéru, a odrážajú tak náročný vkus architekta. „Je to prvýkrát, čo som konzultoval taký projekt, a som veľmi pyšný, že som to mohol urobiť práve pre spoločnosť Rolls-Royce, s ktorou zdieľam rešpekt k tradičnému remeslu a túžbu priniesť to najlepšie z prírodných materiálov. Rolls-Royce preniesol podstatu rezidencie ´The Kita´ do estetiky vozidla a umožnil tak majiteľovi The Kita Tea House prepojiť svoj unikát s atmosférou okolitého prostredia. Je mi veľkou cťou vidieť vozidlo konečne tu doma v Tokiu,“ vysvetlil Kuma.

 

-jj-, zdroj a foto: Rolls-Royce

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov