Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Poľnohospodári prosia o ohľaduplnosť na cestách

Poľnohospodári prosia motoristov o ohľaduplnosť na cestách počas žatvy.

Žatva sa na Slovensku už rozbehla naplno. Úrodu zbierajú nielen v regiónoch, ktoré sú na juhu Slovenska, ale kombajny vyšli do polí už aj na Liptove a Spiši. Poľnohospodári prosia motoristov a dovolenkárov o ohľaduplnosť na cestách a pri výletoch do prírody. Kým na juhu Slovenska saj žatva presunula do svojej druhej polovice, poľnohospodári v severne položených oblastiach v týchto dňoch ešte len s prácami začínajú. Napríklad v okrese Trnava, ak počasie dovolí, chcú zber obilnín dokončiť budúci týždeň. Levickí poľnohospodári už pozbierali ozimný jačmeň, v Komárňanskom okrese zase repku.

Poľnohospodári prosia ľudí, ktorí sa pohybujú v prírode v blízkosti žatevných prác, aby boli ohľaduplní voči sebe a pestovateľom a zbytočne nevstupovali na polia. Zbytočné predbiehanie kombajnov podľa nej zvyšuje riziko dopravnej nehody a vážnych zranení. Rovnako poľnohospodári podľa nej prosia aj všetkých vodičov, aby boli ohľaduplní na cestách a trpezlivo počkali, kým sa kombajny a traktory presunú z ciest k obiliu.

  1. My dopĺňame, že určite by sme na vašom mieste nevstupovali s vozidlami na čerstvo pokosené polia a lúky, keďže zem je vypriahnutá a hrozí riziko požiaru od rozpáleného katalyzátora. Tiež si počínajte mimoriadne opatrne pri predchádzaní poľnohospodárskej techniky. Neraz sme svedkami toho, ako prevažne staršie kusy sú v žalostnom stave a o správnej funkcii osvetlenia nemôže byť ani reč. Preto ak je to možné, pri predchádzaní periférne sledujte aj vodiča poľnohospodárskej techniky, čo robí a kam pozerá. Traktory idú často tesne za sebou, kombajny (široké stroje) majú často doprovod. Naozaj im nerobte naprieky. Nová technika je extrémne drahá a prípadná nehoda sa môže podpísať na neopísateľných škodách. A práve vďaka týmto ľudom máme každý deň čo na stôl. Tiež si dávajte veľký pozor pri poliach bezprostredne po daždi. Pri pripojeniach z poľných ciest je veľa prachu a špiny čo môže vytvoriť na ceste klzký povrch.

Foto: John Deere

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov