Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aston Martin Valhalla: Pozor, vyráža dych!

Dokáže zrýchliť na stovku za 2,5 s a maximálna rýchlosť je stanovená na 350 km/h.

Britská automobilka Aston Martin sa trafila do čierneho, keď nedávno ukázala svetu produkčnú verziu už v roku 2019 predstaveného konceptu Valhalla. Hybridný „hyperšportiak“ s originálnymi krivkami a prepracovanými detailmi dokáže akcelerovať z pokoja na stovku za necelé tri sekundy!

Pôvodný koncept pod označením AM-RB 003 predstavila ostrovná značka už pred dvoma sezónami. Avšak už samotný pracovno-technický názov veľa optimizmu v otázke zavedenia športiaku do výrobného procesu nedával. Potom, čo do vedenia automobilky Aston Martin prišiel krízový manažér Lawrence Stroll a s ním aj ekonomické škrty v rozpočte, sa už s týmto projektom všeobecne ani nerátalo. Lenže štúdia AM-RB 003 sa dostala do ďalšej fázy!

Dizajnový jazyk čerstvého vozidla sa od nie príliš výraznej štúdie posunul podstatne atraktívnejším smerom. Super výkonný hybridný superšport s efektnou maskou disponuje sériou aerodynamických prvkov aj prepracovaných detailov. Automobilka Aston Martin sa po úspechu svojho prvého SUV s označením DBX na viac ako dva roky odmlčala a neukázala nič významne nové. Valhalla za to bradaté čakania však stojí!

Vozidlo dostalo sebavedomú podobu, výraznú masku jasne odkazujúcu na designovú školu Aston Martin, ale s novým prístupom otvárajúcim dvere do ďalšej kapitoly značky. Na výsledku je evidentná inšpirácia a prevzatie viacerých prvkov z F1, no súčasne aj veľký cit pre detail a celkový športový výraz vozidla. Sériovo vyrábaná Valhalla zaujme zo všetkých strán, predok a zadná časť sú navyše umocnené rafinovanými svetlometmi.

Podstatná časť automobilu je vyrobená z kompozitných materiálov. Práve preto je jeho váha len 1550 kg. K dynamickým parametrom mu navyše napomáhajú niektoré aerodynamické prvky, medzi ktorými nechýba masívny zadný spojler či vzduchové tunely ťahajúce sa od predku vozidla až po jeho zadnú časť. Valhalla využila aj viacero osvedčených prvkov z modelu Valkyrie, oproti ktorému je však jej tvarovanie podstatne komplikovanejšie.

Pohon je po novom hybridný. V praxi to znamená štvorlitrový preplňovaný osemvalec s dvojicou turbodmýchadiel spolu s elektromotormi, ktoré pracujú na jednej náprave. Kombinovaný výkon tohto ústrojenstva je 937 konských síl. Aj vďaka tejto kombinácii dokáže táto mašina zrýchliť z pokoja na stoku za 2,5 sekundy, pričom maximálna rýchlosť je stanovená na 350 km/h. Čisto na elektrinu absolvuje auto vzdialenosť 15 km pri rýchlosti až 130 km/h.

Interiér je zatiaľ predmetom tajomstva rovnako ako cena. Interiér tak bude odhalený neskôr, ale aj tam by sme mali nájsť prvky a „vychytávky“ z monopostov F1. Na druhú stranu Valhalla ponúkne tiež primeranú dávku luxusu. Bežné cestovanie uľahčia rovnako asistenčné systémy vrátane adaptívneho tempomatu alebo systému hľadania mŕtvych uhlov. Podľa neoficiálnych informácii by sa cena hyperšportového vozidla mala pohybovať okolo čiastky 780.000 eur. V prípade limitovanej série sa hovorí maximálne o 500 kusoch modelu Valhalla..

Viete, čo znamená slovo Valhalla?
Valhalla je v staronordickej mytológii miesto, kam prichádzajú po smrti padlí hrdinovia. V živote starých Vikingov mala vojna významné miesto. Svedčí o tom aj miesto ich posledného odpočinku – Valhalla (Valhôll), Sieň slávy, či Sieň zabitých. Do Valhally sa dostali iba hrdinovia usmrtení v boji. Mýtická Valhalla bola obrovská vysoká sieň, mala nádvorie, 540 dverí, pričom z každých pri poslednom boji v Ragnaröku, naraz vyrazí 800 einherjov – mŕtvych bojovníkov. Einherjovia žili vo Valhalle spolu s Odinom (hlavný boh nórskej mytológie) a Valkýrami – Odinove bojovníčky a služobnice. Do Valhally sa však dostala len polovica mŕtvych bojovníkov. Medzi Odinom a bohyňou Freyou,jeho manželkou, bola tajná dohoda, podľa ktorej tá druhá polovica mŕtvych hrdinov putovala do jej sály vo Folkvangu. Mytológia opisuje život einherjov vo Valhalle celkom detailne, napr. ich jedálny lístok sa skladal z mäsa a slaniny z večne ožívajúceho kanca Saehrimniho a medoviny od kozy Heidrún, ktorá stojí na najvyššom mieste Valhally – na jej streche, odkiaľ sa kŕmi listami stromu laeradu. A krásne Valkýry mŕtvym bojovníkom nalievajú medovinu do pitných rohov. Za stolom spolu s nimi sedí aj sám boh Odin, ktorý kŕmi mäsom zo stola svojich dvoch vlkov – Geriho a Frekiho.

-jj-, zdroj a foto: Aston Martin

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov