Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW 2 Coupé – dvojdverová novinka z Mexika

BMW otvára novú kapitolu tradície športových kompaktných modelov. Nové BMW radu 2 Coupé spája športový výkon v mimoriadne koncentrovanej forme s vozidlom zameraným priamo na výnimočnú dynamiku, atletický dizajn, výkonné motora a premyslenú technológiu podvozka.

Výrazný vzhľad, 6-valcový radový benzínový motor na ostrom konci ponuky, pohon zadných kolies a komponenty podvozka prevzaté z BMW radu 4 jasne oddeľujú nový model BMW radu 2 Coupé od kompaktnej rodiny BMW radu 1. BMW radu 2 Coupé sleduje stopy legendárneho modelu BMW 02, ktoré pred 55 rokmi zapálilo sviečku pre nedávnu históriu značky s kompaktnými a športovými dvojdverovými modelmi.

Kompaktný štvormiestny automobil sa bude vyrábať v závode San Luis Potosí v Mexiku. Vysoko výkonný model od divízie BMW M GmbH zavŕši ponuku pri uvedení na trh začiatkom roku 2022. Nový model BMW M240i xDrive Coupé využíva šesťvalcový radový benzínový motor s výkonom 275 kW (374 k) a inteligentný pohon všetkých kolies, aby ste tak vytvoril jedinečný a emotívne bohatý zážitok z jazdy. Zákazníci si môžu vybrať aj z verzií so štvorvalcovým benzínovým alebo naftovým motorom, pričom oba motory posielajú svoj výkon na zadné kolesá. Kompaktné rozmery, inteligentná odľahčená karoséria a podvozok, až o 12 percent vyššia statická torzná tuhosť v porovnaní s predchodcom, takmer dokonalé rozloženie hmotnosti 50 : 50 a optimalizovaná aerodynamika vytvárajú ideálny základ pre charakter vozidla so zameraním na športovú dokonalosť.

Dĺžka vozidla 4 537 milimetrov a šírka 1 838 milimetrov predstavujú nárast oproti predchádzajúcemu modelu o 105 a 64 milimetrov. Nové auto je však o 28 milimetrov nižšie, s výškou iba 1 390 milimetrov.

Výrazne rozšírené podbehy kolies a svalnatá kupola v strede kapoty dávajú jasný signál o dynamických jazdných vlastnostiach modelu BMW radu 2 Coupé. Obličky mriežky chladiča BMW majú horizontálny dizajn a v ich strede sa namiesto klasickej priečky nachádzajú vertikálne usporiadané vzduchové klapky. Tieto sa otvárajú elektricky, keď má motor za nimi vyššie nároky na množstvo vzduchu. Štandardne dodávané full-LED svetlomety sú umiestnené na vonkajšej strane prednej časti a inšpirované legendárnymi modelmi BMW 02, majú iba jednu jednotku a kruhový dizajn. Na požiadanie sa dodávajú aj adaptívne LED svetlomety s asistentom proti oslepovaniu BMW Selective Beam. Na požiadanie sú k dispozícii aj M svetlomety Shadow Line s tmavými vložkami.

Dizajn kokpitu zameraný na vodiča a moderný ovládací panel na stredovej konzole. Sériová výbava so športovými sedadlami a kožou čalúnený volant Sport prispievajú k príťažlivému zážitku z jazdy. Zúženie v zadnej časti línie strechy, vysoká stredová konzola a hladká povrchová úprava prístrojovej dosky a panelov dverí vytvárajú okolo vodiča a spolujazdca pocit ulity. Ozdobné lišty interiéru v novej matnej verzii Dark Graphite tvoria súčasť štandardnej výbavy. Nový dizajnový prvok prichádza v podobe povrchov s lichobežníkovým akcentom nad lakťovými opierkami vo dverách. Ak je zvolené náladové osvetlenie, ich perforované povrchy sú štýlovo podsvietené. Nový model BMW radu 2 Coupé sa štandardne dodáva s čalúnením látkou/materiálom Sensatec. BMW M240i xDrive Coupé a automobily vo verzii M Sport majú spolu s ďalšími prvkami čalúnenie materiálmi Alcantara / Sensatec aj ďalšie prvky ako napríklad M kožený volant a čalúnené plochy na kolená na stredovej konzole. Samozrejme, individualizácia je možná.Batožinový priestor nového BMW radu 2 Coupé ponúka objem 390 litrov. Výška nakladacej hrany sa v porovnaní s predchodcom znížila o 35 milimetrov. A ďalšiu všestrannosť poskytuje štandardne dodávané sklopné operadlo zadných sedadiel delené v pomere 40 : 20 : 40. Na želanie je k dispozícii odnímateľné ťažné zariadenie s možnosťou ťahať príves s hmotnosťou 1 600 kilogramov.

Výnimočne prepracované originálne komponenty podvozka určené pre modely BMW radu 4 a upravené špeciálne pre nový model BMW radu 2 Coupé zaisťujú jedinečné jazdné vlastnosti. Dvojkĺbová pružiaca vzpera prednej nápravy a päťprvková zadná náprava boli navrhnuté tak, aby sa znížila ich hmotnosť a upravila tuhosť. Štandardne dodávané tlmiče reagujúce na ťah zlepšujú športové vlastnosti nového vozidla a komfort jeho jazdy. V závislosti od pohybu pružín, poskytujú ďalšie tlmenie na kontrolu pohybu karosérie pri prejazde cez veľké nerovnosti a bránia nadmernému ponáraniu. Systém reaguje na drobné nerovnosti povrchu vozovky s nízkymi tlmiacimi silami, ktoré zvyšujú komfort.

Na želanie dodávané odpruženie M Sport prináša tuhšie reakcie tlmičov a pružín reagujúcich na ťah a zahŕňa aj variabilné športové riadenie. Poskytuje základ pre špecifický podvozok nového modelu BMW M240i xDrive Coupé. Vlajková loď v ponuke BMW radu 2 Coupé sa štandardne dodáva s brzdovým systémom M Sport a s M športovým diferenciálom vzadu. Na požiadanie sa dodáva aj M adaptívne odpruženie s elektronicky ovládanými tlmičmi.

Nové BMW radu 2 Coupé je štandardne vybavené 17-palcovými diskami kolies z ľahkých zliatin. Súčasťou verzie M Sport sú 18-palcové M disky kolies z ľahkých zliatin so zmiešanými pneumatikami. Nové BMW M240i xDrive Coupé štandardne opúšťa závod na 19-palcových M diskoch kolies z ľahkých zliatin a tie sú rovnako vybavené zmiešanými pneumatikami. Na požiadanie sa dodávajú aj vysoko výkonné pneumatiky. Sortiment M Performance Parts zahŕňa disky kolies z ľahkých zliatin s priemerom až do 20 palcov.

V ponuke motorov pre nový model BMW radu 2 Coupé sa nachádza aj nový radový šesťvalec, ktorý dodáva v tomto segmente bezkonkurenčné množstvo energie. Výkonové charakteristiky, túžba po otáčkach a jemný chod 3,0-litrového motora v novom modeli BMW M240i xDrive Coupé zvyšuje v kompaktnom segmente nároky na neprekonateľné športové vlastnosti. S maximálnym výkonom 275 kW (374 k) prekonáva predchodcu o 25 kW (34 k). Krútiaci moment je 500 Nm a nový model BMW M240i xDrive Coupé akceleruje z 0 na 100 km/h za 4,3 sekundy. Model BMW 220i Coupé (kombinovaná spotreba paliva: 6,8 – 6,3 litra/100 kilometrov podľa cyklu WLTP; kombinované emisie CO2: 155 – 144 g/km podľa cyklu WLTP) poháňa nový benzínový štvorvalec, v ktorom je výfukové potrubie integrované do hlavy valcov, čo ešte viac znižuje emisie. S maximálnym výkonom 135 kW (184 k) a maximálnym krútiacim momentom 300 Nm šprintuje nový model BMW 220i Coupé z 0 na 100 km/h za 7,5 sekundy. Verzia nového benzínového štvorvalca s výkonom 180 kW (245 k) sa bude dodávať do modelu BMW 230i Coupé, ktorý sa dostane do ponuky v lete 2022 (model ešte nie je v predaji, spotreba paliva a údaje CO2 zatiaľ nie sú k dispozícii).

Dvojstupňové prepĺňanie turbodúchadlom a 48V mild-hybridná technológia poskytujú štvorvalcovému naftovému motoru v novom modeli BMW 220d Coupé (kombinovaná spotreba paliva: 5,1 – 4,7 l/100 km podľa cyklu WLTP; kombinované emisie CO2: 132 – 122 g/km podľa cyklu WLTP) jasné výhody oproti predchodcovi a to z hľadiska ťahu aj účinnosti. Tento 2,0-litrový agregát vyvíja maximálny výkon 140 kW (190 k) a maximálny krútiaci moment 400 Nm. Nový model BMW 220d Coupé šprintuje z pokoja na rýchlosť 100 km/h za 6,9 s.

Všetky motory sú štandardne spojené s 8-stupňovou automatickou prevodovkou Steptronic. Na želanie dodávaná 8-stupňová prevodovka Steptronic Sport (štandardne v modeli BMW M240i xDrive Coupé) sa pýši ešte ostrejším radením rýchlostí. Okrem páčok na volante obsahuje aj systém Launch Control, ktorý umožňuje vodičovi vyraziť vpred pomocou optimalizovanej trakcie a funkciu Sprint, ktorú možno využívať na rýchly nárast rýchlosti ako aj na dynamické predbiehacie manévre. Osemstupňová prevodovka Steptronic Sport je súčasťou balíka M Sport Pro. Tento balík sa na požiadanie dodáva k vozidlám vo verzii M Sport a jeho súčasťou sú aj 19-palcové M disky kolies z ľahkých zliatin, brzdy M Sport, predný spojler a M zadný spojler.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov