Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rolls-Royce Phantom Oribe: Luxus od Hermès

Výrazný exteriér vozidla ladí s glazúrami starožitného japonského riadu Oribe.

Britská automobilka Rolls-Royce sa spojila s vyhláseným francúzskym módnym domom Hermès, aby jednému zo zákazníkov vyrobili na mieru model Phantom Oribe. Klient požadoval limuzínu pripomínajúcu prémiové tryskové lietadlo a preto prešiel úpravami nielen exteriér, ale aj interiér luxusného vozidla.

Spoločnosť Rolls-Royce Motor Cars vytvorila v spolupráci s odevnou značkou Hermès vozidlo na objednávku Phantom. Phantom Oribe navrhol a vyrobil tím špecialistov z Home of Rolls-Royce v Goodwoode a značky Hermès v Paríži. V podstate odráža osobnosť vášne a vkus svojho majiteľa, japonského podnikateľa Jusaku Maezawu. Klient si svoju novú limuzínu predstavoval ako „luxusné tryskové lietadlo“, čím preniesol exkluzivitu privátneho lietania aj na cestu.

Výrazný dvojtónový exteriér vozidla ladí s charakteristickými zelenými a krémovými glazúrami starožitného japonského riadu Oribe, ktorého významným zberateľom je práve Maezawa. Horná časť vozidla je vyhotovená v odtieni Oribe Green, čo je jedinečná farba na objednávku stvorená výhradne pre tohto klienta. Neobvyklým spôsobom skombinoval Rolls-Royce túto farbu na vozidle Phantom s detailami na súkromnom lietadle klienta.

Originálnu farbu vyvíjali odborníci v centre povrchových úprav v Goodwoode dlhé mesiace a dokonale zachytáva lesklú tmavo zelenú glazúru, ktorá je pre túto keramiku zo 16. storočia charakteristická. Efekt krásne dotvára krémová biela farba v spodnej časti. Farebná škála inšpirovaná riadom Oribe harmonicky pokračuje aj v interiéri. Je to v podstate výsledok spoločných myšlienok dizajnérov, inžinierov a remeselníkov parížskej značky Hermès a tímu Bespoke Collective v Goodwoode.

Spoločne využili svoje odborné znalosti a nápaditosť, aby zaistili, že každá jednotlivá súčasť vozidla bude tým najlepším stvárnením tradícií oboch značiek. „Toto nádherné stvárnenie nášho špičkového produktu predstavuje medzník v histórii Rolls-Royce Motor Cars, ktorá spája dve značky s viac než tromi storočiami skúseností a tradícií,“ skonštatoval Torsten Müller-Ötvös, generálny riaditeľ spoločnosti Rolls-Royce Motor Cars.

Phantom Oribe je výsledkom skutočnej a detailnej spolupráce medzi značkou Rolls-Royce a Hermès. Počas tejto spolupráce sa designéri, odborníci na materiály a kvalifikovaní remeselníci podieľali na vytvorení skutočne jedinečného Phantomu. Spojiť tak kreatívne a technicky náročnú objednávku a vdýchnuť život pozoruhodnej vízii zákazníka bolo mimoriadnou výsadou,“ dodal Müller-Ötvös.

Tento jedinečný Phantom je fúziou Východu a Západu, starodávneho a moderného, kľudu a živelnosti. Spolupráca s Hermès bola skvelým tvorivým a kultúrnym zážitkom a veľa sme sa hodně navzájom naučili. Vždy nás teší, keď klient príde s odvážnou, jasnou a nápaditou víziou a je pre nás vzrušujúce potom vidieť objednávku tak dokonale zrealizovanou,“ poznamenal Michael Bryden, hlavný dizajnér Rolls-Royce Bespoke Collective.

Povrchová úprava interiéru je hlavne v koži Hermès s názvom Enea Green a prechádza do detailov, ktoré odkazujú priamo na klienta – napríklad volant, kľučky, riadiaca páka, otočné ovládače pre úpravu vnútornej teploty. Kože Hermès pokrýva celú prístrojovú dosku, nájdeme ju aj na vnútorných stĺpikoch a na plate batožinového priestoru. V tejto koži sú odeté aj menej viditeľné povrchy, ako je napríklad priehradka prístrojovej dosky, obloženia batožinového priestoru, odkladacia zásuvka na karafu a ľadnička na šampanské.

V znamení vzájomnej úcty oboch tvorcov ku spoločnému projektu je vyrobené aj viečko priehradky pri spolujazdcovi, ktoré nesie nápis Habillé par Hermès Paris. Jemné lemovanie typické pre značku Hermès (tzv. Hermès piping) zdobí opierky hlavy aj lýtkové opierky na zadných sedadlách. Mäkké akcenty odtieňu Seashell White sú zladené s rohožkami z ovčej vlny a vytvára tak pocit svetla v celom priestore. Interiér je plný príkladov skvelého designu a remeselného spracovania v rámci objednávkového programu Bespoke Collective.

Napríklad mriežky reproduktorov sú vytvorené dôsledným dierovaním dreva Royal Walnut Open Pore a umiestnené na dverách vozidla. Vytvárajú tak plynulé, štrukturované, estetické a jemné haptiky. Drevo Royal Walnut Open Pore je navyše použité aj na stredové a zadné konzole a na stolíku. Ďalšou premiérou tejto spolupráce bolo použitie Hermès látky nazvanej Toile H na lakťových opierkach dverí, stredových a zadných konzolách a predovšetkým na ikonickom strope vozidiel Rolls-Royce tzv. headlineri.

Módny dom Hermès prenáša svoje tradičné techniky vychádzajúce z jazdeckej histórie aj inovatívne know-how v oblasti remeselného spracovania do interiéru s koženým čalúnením vytvoreným pomocou špeciálneho prešívania a maľovania hrán, ktoré pôvodne používali sedlári. Pre fasciu vozidla Phantom, jedinečnú galériu, ktorá pretína celú prednú časť vozidla Rolls-Royce, si Hermès objednal umelecké dielo založené na návrhu francúzskeho umelca a ilustrátora Pierra Pérona (1905-1988), ktorý vytvoril množstvo ikonických modelov šatiek pre odevný dom Hermès.

Dielo je inšpirované slávnym motívom koňa, ktoré je ručne namaľované na drevo Royal Walnut Open Pore a pôsobí ako umelecká galéria ukrytá za sklom. „Tento majestátny a vkusný Rolls-Royce Phantom ukazuje, čo je možné, keď úzko spolupracujú talentovaní ľudia z dvoch svetových značiek s tak prezieravým a inšpiratívnym klientom, akým je Maezawa-san. Je to stretnutie myslí, odborných znalostí, vízií a zručností, ktoré predstavujú to najlepšie z našich vlastných remeselníkov a schopností,“ dodal na záver Müller-Ötvös.

-jj-, zdroj a foto: Rolls-Royce, Hermès

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov