Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Barum: Od prvých pneumatík po najmodernejšie plášte

Značka Barum, najväčší český výrobca pneumatík, uviedla počas svojej dlhoročnej histórie na trh niekoľko významných výrobkov. Mnoho z nich za sebou zanechalo nezmazateľnú stopu v česko-slovenskej motoristickej histórii. Než začnú motoristi chystať svoje vozidlá na tohtoročnú zimnú sezónu, pripomeňme si vynikajúce a jedinečné modely českých pneumatík značky Barum.

Stopa Tomáša Baťu v gumárenskom priemysle

Zoznam najvýznamnejších modelov pneumatík českej výroby sa začína úplne prvými plášťami zo Zlína. Tieto pneumatiky vznikli ešte pod značkou Baťa už v roku 1932 a išlo o plášte pre nákladné automobily. Spoločnosť legendárneho priemyselníka Tomáša Baťu tým zahájila dlhoročnú tradíciu a vyvolala doslova revolúciu na vtedajšom československom trhu s pneumatikami. Dovtedy boli tuzemskí motoristi závislí hlavne na importe zo zahraničia. V roku 1948 vznikla po spojení podnikov Baťa, Rubena a Matador/Mitas značka Barum, ktorá dodnes zostáva najvýznamnejšou tuzemskou značkou pneumatík.

 

Barumky obúvala aj legendárna embéčka

V roku 1967 sa do histórie československého gumárenského priemyslu neprehliadnuteľne zapísali prvé pneumatiky Barum s radiálnou konštrukciou. Tieto plášte niesli označenie 155-14 OR 1 a boli určené okrem iného aj pre revolučnú Škodu 1000 MB. Prečo spomíname práve radiálnu konštrukciu? Jednoducho, radiálna konštrukcia nebola doteraz vo výrobe osobných pneumatík prekonaná a je aj po viac než päťdesiatich rokoch najpoužívanejšou pri dnešných modeloch pneumatík. Na rozdiel od pneumatík diagonálnej konštrukcie ponúka mnoho výhod – napr. lepšiu trakciu (počas zrýchlenia, brzdenia alebo prechádzania zákrut) alebo nižší valivý odpor, ktorý sa prejavuje pri spotrebe pohonných hmôt.

  • História značky Barum siaha až do roku 1932, keď v Zlíne vznikli prvé pneumatiky pre nákladné vozidlá. Plášte nesúce značku Barum sa na Zlínsku vyrábajú od roku 1948.
  • Pneumatiky Barum typu 155-14 OR 1 z roku 1967 sa stali prvým modelom s radiálnou konštrukciou, ktorá sa najčastejšie používa aj pri súčasných plášťoch.
  • Obľúbené pneumatiky Barum OR 37, na ktorých jazdili státisíce vozidiel Škoda Favorit, sa vyrábali „len” v troch rozmeroch.

O päť rokov neskôr sa začala výroba pneumatík Barum v novom závode Rudý říjen v Otrokoviciach. S týmto míľnikom súvisí aj prvá otrokovická pneumatika nesúca názov OR 6. Išlo o natoľko významnú udalosť, že sa vylisovania prvých plášťov zúčastnil aj vtedajší minister priemyslu Oldřich Svačina. Barum OR 6 mala univerzálny dezén, ktorý zaručoval šoférom bezpečnú a komfortnú jazdu v zime aj v lete na jednej sade pneumatík. Vtedy išlo o celkom bežný jav, na československých cestách totiž jazdilo spolu 2,9 milióna vozidiel nie príliš vysokou rýchlosťou, prevažne po regionálnych cestách – prvý diaľničný úsek medzi Prahou a Mirošovicami bol otvorený v roku 1971.

Do dnešného dňa sa v Otrokoviciach vyrobili desiatky miliónov zimných pneumatík. Prvým takým plášťom na zimu bol však model s označením OR 7, ktorý sa začal vyrábať v sedemdesiatych rokoch.

Barum OR 37 ako prvá výbava Škody Favorit

V roku 1987 mladoboleslavská automobilka Škoda predstavila vozidlo Favorit, ktorého sa až do roku 1994 vyrobilo viac ako milión kusov. Drvivá väčšina týchto áut bola obutá pneumatikami Barum OR 37, ktoré sa vďaka tomu stali jedným z najrozšírenejších modelov otrokovickej značky. OR 37 mala klasický letný dezén, kostru s jednou vložkou a oceľový výstužný pás, ktorý zaručoval nízky valivý odpor. Rovnako ako pri dnešných plášťoch sa inžinieri značky Barum úspešne snažili čo najviac znížiť spotrebu pohonných hmôt. Aj keď išlo o veľmi obľúbený model, táto pneumatika sa vyrábala len v troch rozmeroch a v jednej rýchlostnej kategórii „T” (do 190 km/h).

Spojenie s prémiovým výrobcom – Barum Continental

Podobne ako v minulosti sa aj v súčasnosti v otrokovickej továrni značky Barum vyrába najmodernejšie obutie pre automobily, navyše už 27 rokov pod záštitou koncernu Continental. Za ten čas sa pneumatiky Barum stali druhou najpredávanejšou značkou skupiny Continental a ich obľúbenosť naďalej rastie po celom svete. Napríklad pneumatiky Barum Polaris 5 patria v tuzemsku k najpredávanejším plášťom v svojej triede. Plášte Polaris 5 sa okrem iného vyznačujú novým špecifickým dizajnom, ktorý symbolizuje základné hodnoty značky Barum – odolnosť, dostupnosť aj to, že pneumatiky značky Barum sú skrátka rozumnou voľbou.

V histórii značky Barum môžeme byť hrdí na rad modelov pneumatík, ktoré u nás udávali nové trendy. Či už ide o prvé plášte Barum s radiálnou konštrukciou, pneumatiky Barum OR 37, ktoré svojho času doslova zaplavili vtedajšie Československo alebo najmodernejší rad Polaris 5 a Quartaris 5, vždy stáli v čele českého gumárenského priemyslu.

Jedna z najlepších pneumatík v segmente celoročných pneu

Stále obľúbenejším typom sa stávajú tzv. celoročné pneumatiky. Ich najmodernejšieho zástupcu z radu spoločnosti reprezentuje model Barum Quartaris 5, ktorý bol uvedený na trh v minulom roku. Recenzie na túto celoročnú pneu od motoristov sú výborné aj prvé odborné testy naznačujú, že pôjde o najlepšiu pneumatiku v svojej triede celoročných pneumatík.

Viac o samotnej pneu nájdete na stránkach výrobcu – Barum Quartaris 5. V ponuke je široká škála rozmerov, napríklad 195/65 R15, 205/55 R16, 225/40 R18 a veľa ďalších.

Tieto celoročné pneumatiky nájdete u všetkých dobrých predajcov pneu a sú aj v ponuke internetových e-shopov, napríklad u autorizovaného predajcu značky Barum na e-shope Pneuboss.sk s prevádzkou v Šlapaniciach pri Brne.

„Nesmierne nás teší, že tradícia českej značky Barum pokračuje s novými úspešnými modelmi aj dnes, a veríme, že to bude platiť aj do budúcna,” hovorí Magda Nagy, riaditeľka Divízie marketingu v spoločnosti Continental Barum s.r.o.

Zdroj a foto: Pneuboss

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov