Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aston Martin V12 Speedster: Pocta legendárnemu DBR1

Automobil akceleruje z pokoja na 100 km/h za 3,5 s a maximálna rýchlosť je 300 km/h.

Britská automobilka Aston Martin si uctila legendárny športiak DBR1 limitovanou edíciou modelu Aston Martin V12 Speedster. Vyrobených bude len 88 exemplárov so zeleným lakom a bielymi terčmi na pridanie štartového čísla.

Otvorený Speedster Aston Martin sa pritom svetu predstavil už v roku 2020, ale tentoraz ide o špeciálnu retro edíciu. Jedná sa o poctu pretekárskemu modelu DBR1, ktorý na ikonických vytrvalostných pretekoch 24 hodín Le Mans triumfoval v rokoch 1957, 1958 a 1959. Za volantom DBR1 sa okrem iných striedali aj slávni pretekári Carol Shelby alebo Roy Salvadori.

Nový model V12 Speedster mal premiéru vlani a to ako pretekársky špeciál s dvoma miestami na sedenie, bez strechy a navrhnutý pre potešenie z jazdy tých šťastnejších a hlavne majetnejších. Výkon čerstvého speedsteru bude typicky obrovský a prví šťastlivci sa na ňom odvezú už v polovici tohto kalendárneho roku.

Azda najviac evokuje slávnu éru na novom modeli zelený lak Aston Martin Racing Green a biele terče Clubsport White, ktoré navždy čakajú na udelenie štartovného čísla. Speedster potom dostal 21-palcové kolesá v matne čierne farbe. Okrem dvoch profesionálnych prilieb, ktoré zákazník dostane v momente, keď si vozidlo objedná, sa môže nový majiteľ tešiť aj na hnedú kožu v interiéri či lakovaný karbón.

Pod kapotou športového automobilu je 5,2-litrový agregát V12 s dvoma turbodmýchadlami, ktorý vozidlu dáva výkon 700 konských síl a krútiaci moment 753 Nm. Automobil tak dokáže akcelerovať z pokoja na 100 km/h za 3,5 sekundy a maximálna rýchlosť je stanovená na 300 km/h, keď do všetkého zasiahne elektronický obmedzovač. Neoficiálna cena základného modelu sa pohybuje okolo 865.000 eur.

-jj-, zdroj a foto: Aston, Martin, Uncrate

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov