Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nehoda na parkovisku – hlavne neutekať!

Poškodiť pri parkovaní iné auto nie je nikomu príjemné. Situáciu však treba riešiť rozumne.

Preplnené parkoviská pred bytovkami, obchodnými domami alebo športovými halami sú strašiakom pre množstvo vodičov. Dokonca aj tým, ktorým ide parkovanie od ruky, sa občas pritrafí škodová udalosť. Ak sa už nepríjemnosť stane a vy ste neúmyselne poškodili iné auto, buďte zodpovední a postupujte zákonne. V praxi sa totiž často stáva, že vinník vplyvom strachu alebo vlastnej zbabelosti a v dojme, že ho nikto nevidel, z miesta nehody odíde a spôsobí si tak ešte väčšie problémy. Začnime teda tým, čo určite nerobiť v prípade poškodenia cudzieho auta.

Odísť sa nevypláca

Ignorovať fakt, že ste niekomu spôsobili škodu na aute a jednoducho odísť, sa v slušnej spoločnosti nielenže nerobí, ale ani nevypláca. Za útek z miesta nehody vám totiž po novom hrozí pokuta od 200 do 1 000 eur, ale aj odobratie vodičského preukazu až na 5 rokov. Dôležité pritom je aj to, že ani papierik za stieračom nestačí a z problémov týkajúcich sa úteku vás nedostane. Aj keď je to v každom prípade lepšie, ako neurobiť vôbec nič. Mnohí pritom z miesta nehody neutekajú pre obavy zo samotného poškodenia, ale skôr zo strachu, že sa im vďaka malej neopatrnosti zvýši cena poistného. To je síce pravda, ale spravidla ide len o pár eur ročne a za opletačky s políciou to určite nestojí.

Zachovajte si chladnú hlavu

Hneď, ako si človek uvedomí, že práve niekomu spôsobil škodu na aute, preľakne sa. Stres však ničomu a nikomu nepomôže, takže radšej bezpečne odstavte svoje auto čo najbližšie k poškodenému. Ak sa vedľa neho nedá zaparkovať, nebojte sa použiť výstražný trojuholník a smerovky, aby ostatní vodiči registrovali problém a vaše odstavené auto.

Nájdite majiteľa

Nájsť majiteľa poškodeného auta je kľúčové, no nie vždy jednoduché. Pokiaľ sa škodová udalosť stala napríklad pred obchodným centrom, môžete ho skúsiť vyvolať cez informácie. V takom prípade však nechajte za stieračom poškodeného auta odkaz, ak by sa náhodou majiteľ medzitým vrátil. V prípade, že majiteľa neviete vypátrať, pokojne zavolajte políciu na čísle 158. Privolaná hliadka vám síce v zmysle zákona môže uložiť pokutu za spôsobenie nehody, no pomôže vám vypátrať majiteľa poškodeného auta a celý problém rozumne vyriešiť. Každopádne vás to vyjde oveľa lacnejšie, než by na vás prišla polícia sama a vyrubila vám aj trest za opustenie miesta nehody. Navyše neprídete o vodičský preukaz.

Vymeňte si kontakty a vypíšte papiere  

S úspešne vypátraným majiteľom auta, ktoré ste poškodili, je potrebné spísať správu o nehode. Ide o dokument, ktorý ste dostali pri uzatvorení PZP od poisťovne, no nepatrí k povinnej výbave auta. Ak taký nemáte, dá sa jednoducho stiahnuť z internetu, ale treba ho mať vždy pri sebe v aute v dvoch vyhotoveniach (pre seba a druhého účastníka nehody). Na záver už stačí len vymeniť si kontakty a z miesta nehody môžete, v rámci možností, pokojne odísť. Nezabudnite však, že ste ako vinník povinný nahlásiť poisťovni škodovú udalosť najneskôr do 15 dní od nehody.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov