Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Pri Košiciach vyrastú nové diaľničné odpočívadlá

NDS spúšťa výstavbu moderného obojstranného odpočívadla Milhosť, ktoré bude situované na rýchlostnej ceste R4 Košice – Milhosť v blízkosti hraníc s Maďarskou republikou.

Obojstranné odpočívadlo prinesie veľkorysé parkovacie plochy – 77 miest pre tranzit smerujúci z Maďarska a 60 parkovacích miest pre opačný smer. Samozrejmosťou bude možnosť zakúpiť si elektronické diaľničné známky, zaobstarať mýtne palubné jednotky či využiť priestory určené pre relax a osobnú hygienu. Dobudované bude na konci budúceho roka.

Výstavbou nového odpočívadla reagujú na rastúcu mobilitu ľudí a stúpajúcu nákladnú automobilovú dopravu. Cieľom je spríjemniť cestovanie, rozšíriť a skvalitniť služby pre vodičov kamiónov ako aj osobných automobilov. Po vstupe na naše územie im chcú ponúknuť vyšší komfort a zároveň vytvoriť priestor na občerstvenie, oddych, či splnenie si povinnosti vzťahujúcej sa k mýtu a úhrade diaľničných známok.

Zhotoviteľ odpočívadla, spoločnosť Strabag, rozbehne prípravné práce na stavbe za 8,76 milióna eur bez DPH, financovanej zo štátneho rozpočtu, už v najbližších týždňoch. Stavebné mechanizmy budú mať prístup na stavenisko zabezpečený z existujúcej prístupovej cesty, ktorá sa napája na cestu I/17 pred areálom bývalej colnice. Výstavba obmedzí premávku na rýchlostnej ceste R4 len minimálne. Motoristi sa nemusia obávať žiadnych výraznejších dopravných obmedzení.

Nebude jediným odpočívadlom

Ďalšie plánované diaľničné odpočívadlo, Valaliky, bude súčasťou stavby rýchlostnej cesty R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany, II. úsek, na ktorú aktuálne prebieha verejné obstarávanie. V tomto prípade pôjde o veľké jednostranné odpočívadlo napojené z oboch smerov. Vybavené bude čerpacou stanicou pohonných hmôt s možnosťou rýchleho občerstvenia, odstavnými plochami pre 70 osobných (3 ŤZP) a 42 nákladných vozidiel, 10 parkovacích miest bude vyhradených pre autobusy a 3 pre karavany. Motoristov potešia 2 státia pre dobíjanie elektromobilov, plochy pre odpočinok a detské ihrisko.

Objektová skladba

Obojstranné odpočívadlo Milhosť bude mať nepretržitú prevádzku. Na rýchlostnú cestu R4 sa napojí priamo odbočovacími a pripájacími pruhmi. Pravostranné odpočívadlo, situované v smere do Maďarska, ponúkne motoristom 34 parkovacích miest pre osobné automobily (4 vyhradené pre ŤZP), 20 pre kamióny a 6 pre autobusy a karavany. Budova odpočívadla bude funkčne rozdelená na dva samostatné celky. V prvom sa bude nachádzať miesto na odovzdanie palubných mýtnych jednotiek, na ktoré priamo nadviaže priestor určený čakajúcim vodičom nákladných vozidiel vybavený automatmi na kávu. Do druhého umiestnime hygienické priestory určené pre verejnosť a hygienické priestory pre posádky nákladných vozidiel.

Multifunkčný objekt, rozdelený na dve samostatné časti, nájdeme aj na ľavostrannom odpočívadle, umiestnenom pri vstupe z Maďarska na Slovensko. V ňom bude jedna časť vyčlenená pre zákaznícke miesto mýta, na ktorom si kamionisti prevezmú palubnú jednotku, resp. počkajú na vybavenie. V druhej časti sa bude nachádzať informačno-predajné miesto NDS, ktoré okrem diaľničných známok ponúkne vodičom osobných automobilov aj informácie o zaujímavých turistických lokalitách. Chýbať nebudú opäť rozdelené hygienické zariadenia vrátane spŕch. Na parkovisku odpočívadla bude k dispozícii až 41 miest určených pre parkovanie kamiónov, 30 parkovacích miest pre osobné automobily (2 pre ŤZP) a 6 miest pre karavany a autobusy.

Bezpečné miesto určené pre kontroly aj relax

Na relaxačných plochách oboch odpočívadiel motoristi nájdu lavičky, zastrešené lavice zo stolmi, pitnú fontánku, odpadkové koše, stojiská pre kontajnery, či vybavenie pre aktívny oddych detí a dospelých. Súčasťou odpočívadla bude aj kamerový systém, ktorý zvýši bezpečnosť pre stojace nákladné autá aj z pohľadu ochrany prevážaného tovaru.

Odpočívadlo Milhosť bude zároveň slúžiť Policajnému zboru SR na výkon kontroly stavu a hmotnosti vozidiel s možnosťou ich vrátenia na územie krajiny z ktorej prišli. Toto otočenie umožnia navrhnuté komunikácie napájajúce sa na existujúcu prístupovú cestu ponad cestu R4, ktoré vzájomne prepoja obe odpočívadlá. Za účelom váženia nákladných vozidiel sa na vstupe do Slovenska vybuduje dynamická nápravová váha a vážnica. Na výstupe zo Slovenska bude váženie a kontrola bŕzd nákladných vozidiel realizovaná prenosnými zariadeniami. Súčasťou systému váženia bude aj predselekčný systém, pozostávajúci z kamier osadených na oceľovom portáli nad jazdnými pruhmi v smere do Maďarskej republiky.

Zdroj a foto: NDS

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov