Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Chevrolet Bolt – lacná električka s veľkým dojazdom

Po rozlúčke spoločnosti General Motors a automobilky Opel sa nádej na novú Amperu rozplynula. Americký súrodenec Chevrolet Bolt však žije ďalej. Elektrický kompakt má teraz väčší dojazd, nižšiu cenu, nové vychytávky a dostal dokonca aj verziu EUV.

Opel Ampera-e je elektromobil, ktorý si takmer nikto nepamätá. Starších modelov Opel Ampera s futuristickejšou karosériou však občas zahliadnete aj na slovenských cestách. Iná situácia bola v zámorí, kde si ako Chevrolet Bolt našiel viac zákazníkov.

Začnime najdôležitejšími číslami. Boltov deklarovaný dojazd je 259 míľ, alebo 416 km. Ceny následne začnú od 31 995 dolárov. Nebudem veľmi kalkulovať na eurá, ale radšej uvediem, že Hyundai Kona Electric so 64 kWh batériou (dojazd 258 míľ) tam stojí 37 390 dolárov a Tesla Model 3 začína na 37 990 dolárov (263 míľ)). Je to teda pomerne lacný elektromobil.

Bolt má stále motor s výkonom 150 kW (204 k) a krútiacim momentom 360 Nm. Elektrická energia je uložená v batérii s kapacitou 65 kWh. Dôležité je, že článok je aktívne chladený, takže s rýchlym nabíjaním by nemali byť problémy. Chevrolet tvrdí, že bude schopný nabiť na dojazd okolo 160 km za 30 minút.

Vonku sa objavili nové predné partie. Bolt vyzerá modernejšie, ale dôležitejšie ako štýl sú nové radary a kamery. Vďaka nim sa objavuje v elektrickom Chevrolete aj Super Cruise, čo je riešenie známe z Cadillacu. Toto je funkcia umožňuje riadiť vozidlo autonómne „hands free“. Je pravda, že Bolt nedokáže zmeniť jazdný pruh, ale na vybraných cestách umožní vodičovi uvoľniť volant a zložiť nohy z pedálov.

Zmenili aj interiér so špeciálnymi radarmi, ktoré sú tiež súčasťou Super Cruise. Majú za úlohu sa ubezpečiť, či vodič sleduje cestu. Okrem toho máme namiesto voliča smeru tlačidlá, nové tlačidlo na aktiváciu funkcie jazdy jedným pedálom a multimediálny systém teraz podporuje bezdrôtové pripojenie Apple CarPlay a Android Auto. V kabíne sa tradične hovorí aj o lepších materiáloch.

Dobre, čo je táto verzia EUV?

Bolt mal väčšieho brata, ktorý bol pokrstený EUV. Spoločnosť General Motors tvrdí, že je to skratka pre „elektrické úžitkové vozidlo“. V skutočnosti je to iba nafúknutý Bolt v štýle SUV.

Chevrolet prináša prestavbový kit na elektromobil

Verzia EUV je o približne 6 palcov (približne 15 cm) dlhšia ako bežný hatchback, čo má za následok o 3 palce (približne 7,6 cm) väčší priestor pre nohy vzadu. Kapacita batožinového priestoru je menšia – 462 litrov namiesto 470 litrov. Tu je deklarovaný dojazd menší – 402 km. Základná cena je o 2 000 dolárov vyššia.

Máme smolu

Chevrolet Bolt do Európy pravdepodobne nepríde. Je to škoda, pretože tento Bolt by mohol byť silným hráčom v čoraz výkonnejšom segmente elektrických kompaktov. Automobil sa na americkom trhu objaví v lete.

Zdroj: Chevrolet

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov