Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Chevrolet prináša prestavbový kit na elektromobil

Automoto svet sa zbláznil. To, čo je niekde dovolené, inde to je protizákonné a najradšej by vás za to postavili k múru a zastrelili. Reč je, samozrejme, o tuningu.

Každopádne, oslovil ma celkom zaujímavý nápad, ktorý u nás bude 100% nelegálny ešte pekných pár rokov. Myšlienka prestavania klasického auta (youngtimer, oldimer) tak, aby si zachoval vzhľad klasiky, ale naďalej spĺňal moderné trendy emisií je tu už niekoľko rokov. Pár majstrov si takéto samo-domo projekty zostrojilo doma, okrem iného z búranej Tesly.

Chevrolet ale prišiel s geniálnym nápadom. Ukazuje, ako môže čoskoro vyzerať legálny tuning starších automobilov (na tamojšie predpisy). Namiesto pohonnej jednotky V8 už ponúka ajstavebnicu pre elektrikára.

Jedno z najuznávanejších amerických SUV bude mať svoj debut na výstave SEMA 2020 (2. – 6. novembra) v elektrickej verzii, ktorú výrobca pripravil ako tzv. show-car. Táto hračka by sa mala dostať do predaja už v roku 2021. Táto stavebnica umožní nezávislým spoločnostiam ale aj jednotlivcom vytvárať vlastné elektromobily. Má to podporiť tuning, podobne ako pokračovali s výrobou legendárneho veľkého motora V8 z série LS.

Hovoríme o kite pozostávajúceho zo 60 kWh batérie, a výkonom elektromotora približne 200 koní (škoda, že tak málo). K tomu príde aj meniča a všetkých káblov spájajúcich komponenty systému. Presne taký balíček dostal predstavený Chevrolet K5 Blazer.

“Keď spoločnosť GM predstavuje novú flotilu elektrických vozidiel, vytvára to príležitosť priniesť technológiu EV na trh s náhradnými dielmi,“ uviedol Jim Campbell, viceprezident spoločnosti GM Performance and Motorsports.

Na fotkách sa pozeráme na pôvodný upravený model Chevrolet K5 Blazer z roku 1977 s odstránením 3-stupňového automatu, palivového a výfukového systému a motoru  V8. Nainštalovaný bol spomínaný balík, ktorý je mimochodom v 90 % totožný s prvkami známeho  produkčného modelu Bolt EV. Je zaujímavé, že elektrický motor je spojený so 4-stupňovou automatickou prevodovkou Chevrolet, zvyšok hnacej sústavy však zostáva pôvodný! Vrátane náprav či diferákov.

Sada obsahuje aj ďalšie komponenty, ako je napríklad elektrický posilňovač riadenia, elektrické čerpadlo, ktoré dodáva podtlak do pôvodneho brzdového systému  a elektronický modul, ktorý posiela informácie do pôvodných ukazovateľov na prístrojovej doske – napr. stav nabitia batérie na palivomere.

Zdroj: Chevrolet

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov