Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Každý šiesty človek usmrtený v práci je vodičom nákladiaku

Štatistiky majú určitý význam. Sem-tam sa z nich viete dozvedieť doležité a smerodajné informácie. Vždy však záleží na vstupných podmienkach a do tých bežný človek nevidí.

V USA pravidelne zverejňujú rebríček najnebezpečnejších povolaní. Posledné zverejnili v druhej polovici decembra. A čuduj sa svete, popredné pozície obsadila pracovná pozícia profesionálneho vodiča. Najnovšia správa obsahuje údaje za celý rok 2019. Vypočítali, že v Amerike došlo k priemernému smrteľnému pracovnému úrazu každých 99 minút.

Celkovo sa udialo 5333 takýchto prípadov usmrtenia v práci, čo je zároveň najhorší výsledok od roku 2007. Z týchto 5 333 tragédií sa až 1 005 týkalo ľudí pracujúcich za volantom automobilov. Presne 843 z nich boli vodiči nákladných vozidiel. To teda znamená, že každý pracujúci človek, čo v Amerike zomrel, bol vodičom kamióna. Smrť samozrejme mala príčinný súvis s dopravnou nehodou.

Ste v Bratislave, nepoznáte ju a máte nehodu? Máme pre vás skvelú radu!

Lenže aj Američania majú pripravenú obhajobu. Snažia sa tieto čísla bagatelizovať faktom, že v tomto odvetví pracuje približne 100 000 ľudí, čo nie je málo. Ak sa na to pozrieme z tohto pohľadu, tak podľa tamojšej štatistiky sú na tom horšie napr. smetiari, stavbári, piloti, pracovníci v drevnom priemysle ale aj profesionálny rybári.

Ak by chcela Amerika zlepšiť bezpečnosť vodičov, musela by prevziať niektoré riešenia z Európy. Preto prichádzajú rôzne hlasy, ktoré navrhujú nariadiť inštaláciu dištančných radarov spolu s automatickými núdzovými brzdami. Spomínajú sa aj radary pre mŕtve uhly. Okrem toho vznikol nápad podrobovať vodičov testovaniu na drogy a iné návykové látky.

Každopádne, americký trh a americká doprava má svoje špecifiká. Myslím si, že napriek veľkým rozdielom by čísla v Európe neboli výrazne odlišné.

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov