Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Monarch Tractor: Elektrický aj autonómny!

Elektrický traktor značky Monarch ponúka maximálny výkon 55 kW.

Americká spoločnosť Zimeno predstavila pod svojou značkou Monarch prvý elektrický traktor s viacerými chytrými funkciami. Monarch Tractor, ktorý sa dá v zámorí objednať za cenu od 50.000 USD (41.244 eur), zvláda aj autonómnu jazdu bez šoféra s úlohami na poli!

Malý elektrický traktor značky Monarch ponúka maximálny výkon 55 kW. Výrobca neudáva presnú kapacitu batérie, ale sľubuje prevádzkový čas 10+ hodín. Batéria sa dá nabiť z 220V zásuvky údajne už za necelých 5 hodín. Monarch Tractor je „nadupaný“ elektronikou, takže kontrola cez mobilnú aplikáciu je už samozrejmosťou. Rovnako tak je to v prípade možnosti autonómnych operácii bez vodiča.

Navyše, je možné prevádzkovať viac takých traktorov v chytrých flotilách. Bez aplikácie sa dnes už ani traktor nezaobíde, nehovoriac o elektrickom a robotickom stroji. Monarch je okrem toho vybavený aj 360° kamerami. „Monarch Tractor zavádza digitálnu transformáciu poľnohospodárstva s bezprecedentnými inteligenčnými, technologickými a bezpečnostnými prvkami,“ uviedol Praveen Penmetsa, spoluzakladateľ Monarch Tractor.

Elektrický pohon traktora poskytne nepretržitý výkon 40 HP (30 kW) a krátkodobý špičkový výkon až 700 HP (55 kw). „Zhromaždili sme tím špičkových poľnohospodárov, inžinierov a vedcov, aby sme vyhoveli dnešným poľnohospodárskym požiadavkám, a podporujeme farmárov tým, že im poskytujeme inteligentné nástroje na zhromažďovanie prediktívnejších údajov na implementáciu udržateľných postupov, lepšie zdieľanie ich príbehu a zarábanie peňazí,“ dodal vzápätí Penmetsa.

Rezervácia elektrického traktora Monarch stojí 500 USD (410 eur) s tým, že prvé dodávky zákazníkom už boli zrealizované v závere minulého kalendárneho roku. Jedná sa totiž o prvý plne elektrický traktor, ktorý kombinuje sériu užívateľských modov s automatizáciou. Monarch nie je veľký traktor pre veľké poľnohospodárstva, ale pre menších hospodárov. Malým hospodárom môže taký „ekologický“ traktor ušetriť aj veľa času.

Monarch Tractor zavádza digitálnu transformáciu poľnohospodárstva

Mimochodom traktor s pracovným číselným označením 634 dokáže ponúknuť dvakrát vyšší krútiaci moment, ako v prípade naftového traktora. Monarch Tractor je možné využiť aj ako prenosný zdroj energie, na získavanie užitočných dát o vykonanej práci, ale aj ako prevenciu proti poškodeniu úrody vďaka kamerám. „Ako farmár štvrtej generácie som na vlastnej koži videl riziká, ktoré poľnohospodárstvo predstavuje nielen pre pracovníkov, ale aj pre životné prostredie,“ vysvetlil Carlo Mondavi.

Hlavný poľnohospodársky pracovník spoločnosti Monarch Tractor Mondavi k atraktívnemu stroju a filozofii celej spoločnosti ešte dodal: „Monarch Tractor posúva poľnohospodárstvo smerom k bezpečnejšej a udržateľnej budúcnosti elimináciou škodlivých emisií, vďaka možnostiam voliteľným pre vodiča znižuje potrebu herbicídov a udržuje pracovníkov v bezpečí.“

-jj-, text a foto: Monarch Tractor, Designvid, Dezeen,

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov