Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Amazon: Robotické elektrotaxi Zoox

Automobil do zásuvky je dlhý 3,63 m.

Americká značka autonómne riadených automobilov – Zoox, ktorá už patrí pod krídla spoločnosti Amazon, navrhla robotické elektrické taxi s atraktívnym dizajnom aj moderným interiérom.

V polovici minulého roku gigantický Amazon kúpil malý kalifornský start-up Zoox. A progresívne produkty v podobe robotických elektrických taxíkov už prinášajú svoje prvé plody. Ako pozitívum možno zhodnotiť fakt, že Amazon a jeho Zoox pri vývoji robotaxi už ani nepremýšľajú iným smerom než elektromobilným. Zoox aktuálne potvrdil, že jeho robotické taxíky budú vybavené obrovskou 133kWh batériou.

Automobil do zásuvky je dlhý 3,63 m a dokáže zatáčať všetkými štyrmi kolesami a môže ísť dopredu oboma stranami. V praxi tak vlastne odpadla jazda vzad respektíve dozadu. Vďaka gigantickej batérii dokáže robotický taxík Zoox operovať nepretržite až 16 hodín, čo je pre taký typ služby kritické. Prvý model auta Zoox má kompaktné rozmery, klasické štyri kolesá, kabínu s praktickými posuvnými dverami na oboch stranách a miesta k sedeniu pre štyroch pasažierov. Nechýba ani čiastočne presklenná strecha.

Na prednej aj zadnej časti nájdeme dva svetlomety, ktoré vo vnútri ukrývajú kamery. Ďalšie nájdeme na streche v každom z rohov. Zaujímavé je aj uloženie kolies a ich schopnosť otáčania. Vozidlo jazdí na elektrinu a to oboma smermi. Robotaxi Zoox sa momentálne testujú v Las Vegas, San Francisku a Foster City. V interiéri to vypadá tak trochu ako v mini-buse – dve prosté sedačky naproti sebe pre spomínané kvarteto pasažierov. Cieľom je poskytnúť zákazníkom možnosť jednoduchej prepravy na vyžiadanie z miesta A do miesta B.

Vozidlá disponujú viac ako 100 rôznymi inováciami, ktoré nie sú v osobných vozidlách zvyčajné. Napríklad ide o nový typ airbagov, plnohodnotnú senzorovú architektúru kamier, radaru a LIDARu a ďalšie vychytávky. Službu robotických taxíkov už v minulosti mala v scenári aj Tesla v rámci projektu Robotaxi. Chce na to využiť svoje elektromobily vybavené plnohodnotným systémom robotického riadenia Tesla Autopilot Full Self-Driving.

Vďaka gigantickej batérii dokáže robotický taxík Zoox operovať nepretržite až 16 hodín.

História automobilky Zoox siaha len do roku 2014, keď ju založili austrálski dizajnéri Tim Kentley-Klay a Jesse Levinson, ktorý vyvinul autonómne riadenie ešte na Stanford University. Nádejný projekt ocenilo viacero investorov vstupom veľkého kapitálu. Po sérii testov prvých prototypov spoločnosť kúpil vlani v lete spomínaný Amazon. Automobilka ctí heslo, že vyvíja nový druh dopravy a to vo vozidlách pre jazdcov nie šoférov.

-jj-, zdroj a foto: Amazon, Zoox, Uncrate, Electrek

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov