Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Porsche 906 Living Legend: 2 koncepty v 1

Automobilka Porsche nedávno vydala knihu Porsche Unseen.

Automobilka Porsche nedávno vydala knihu Porsche Unseen, v ktorej Stefan Bogner a Jan Karl Baedeker prezentujú 15 nezverejnených štúdii z posledných rokov. Koncept Porsche 906 Living Legend z roku 2005 prepájal netradične dve telá vozidiel do jedného celku.

Po úspešnom pretekárskom špeciály 904 bolo pre Porsche skutočnou výzvou prísť s ešte lepším nástupcom. Jeho vývoja sa ujal mladý geniálny konštruktér Ferdinand Piëch, ktorý neskôr stál aj za vydareným projektom 917. Piëch, odviedol vynikajúcu prácu, ľahučkému modelu 906 sa na súťažných tratiach darilo fantasticky.

Koncept 906 Living Legend, ktorý už má viac ako 15 rokov, je hlbokou a vizuálne nádhernou poctou báječnému originálu. Dizajnéri z Porsche v prípade tohto modelu, ktorý odkazuje na rovnomennú legendu z roku 1966, realizovali svoju víziu superšportového auta. A práve preto sa pohrali s proporciami, či dizajnérskymi nápadmi a vychytávkami.

Výsledné Porsche 906 s prívlastkom Living Legend bolo pozoruhodné predovšetkým vďaka svojej karosérii, ktorá budila dojem, ako keby telá dvoch podobných automobilov boli vtlačené do seba. Vzniknutá medzera fungovala ako prísun chladenia pre výkonný motor usadený vzadu uprostred. Model aj napriek tomu aplikoval dizajnérsky jazyk na masku vozidla a hlavne veľmi nezvyčajnú zadnú časť s veľkým nápisom umiestneným na vysunutej aerodynamickej hmote.

Vývoja sa ujal mladý geniálny konštruktér Ferdinand Piëch

Zaujímavé sú aj zadné svetlomety riešené formou kvarteta vertikálnych línií na každej strane. Keď si odmyslíme prebytočné nápisy na stranách a až príliš futuristické kolesá, určite by také vozidlo zaujalo nejedného motoristického nadšenca rýchlej jazdy. Viac než ako model v reálnej mierke 1:1 však nevznikol.

-jj-, Zdroj a foto: Porsche

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov